František Kopřiva

Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.04.2020 8:39:00

V Maďarsku hrozí konec parlamentní demokracie

V Maďarsku hrozí konec parlamentní demokracie

Vládní strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána protlačila tzv. koronavirový zákon, který oslabuje parlament a dává vládě možnost vládnout na dobu neurčitou pomocí dekretů bez souhlasu parlamentu.

Vývoj v Maďarsku s Piráty dlouhodobě se znepokojením sledujeme a aktuální převzetí moci Orbánem pod záminkou boje s pandemií považuji de facto za konec parlamentní demokracie v Maďarsku.

Na dění v Maďarsku a narušování demokratických principů ze strany vlády upozorňuji již delší dobu. Poslední krok premiéra Orbána je ovšem jasným krokem k autoritářskému zřízení. Vzhledem k tomu, že je Maďarsko členem Evropské unie, jejíž členské státy se zavazují k udržování demokracie, nelze aktuální vývoj ignorovat. Proto se dnes pirátský rezortní tým pro oblast EU, zahraničí a obranu usnesl na následujících výzvách a požadavcích:

- Okamžitě ukončit platby z unijního rozpočtu směřující do Maďarska, ze kterých profitují politické elity kolem premiéra Viktora Orbána.

- Pozastavení hlasovacích práv Maďarska v unijních institucích, protože v Maďarsku již fakticky neexistuje pluralitní demokracie a nelze tedy zaručit fungování právního státu.

- Představení dalších kroků Evropské komise proti autoritářským krokům Viktora Orbána.

- Evropská komise musí zároveň zajistit, aby práva maďarských občanů vyplývající z členství Maďarska v EU zůstala zachována.

- Česká vláda se musí jednoznačně distancovat od kroků Viktora Orbána a navrhnout na příštím summitu Visegrádské skupiny pozastavení členství Maďarska ve V4.

- Evropská lidová strana a její členové, tedy i KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, by se měly jasně distancovat od kroků Viktora Orbána a ukončit působení maďarské strany Fidesz ve své frakci,

- Čeští politici, včetně europoslanců za ODS, by měli zvážit, zda budou nadále udržovat své sympatie ke stylu Viktora Orbána a uvádět jeho režim jako vzor pro řízení státu.

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa k tomu dodává: V každém případě nesmějí kroky unijních institucí a české vlády poškodit práva maďarských občanů, občanskou společnost a demokratickou opozici. Cílem všech kroků má být zabránění absolutnímu převzetí moci Viktorem Orbánem, který se neštítí zneužít pandemii koronaviru de facto k rozpuštění parlamentu na dobu neurčitou. Působení diktatury uvnitř Evropské unie narušuje fungování ostatních zemí, protože diktátor může svůj vliv rozšiřovat skrze unijní instituce. Výsledkem je rozkrádání dotací a ztráta důvěry občanů v její fungování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama