Hnutí O co jim jde?!

Stále se ptáme o co jim jde?!
  • OCJJ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2016 11:28:03

Bude líp? NE.

Bude líp? NE.

Podle zkratky nového klubu zastupitelů, kteří v Karlových Varech vystoupili z ANO, už asi líp nebude. Aneb historie jednoho politického rozvodu.

 Karlovarská politická scéna má za sebou další otřes. Ostatně, co by to bylo za rok, kdyby se něco takového nad karlovarskými vodami nedělo.  Vystoupení zastupitelů z hnutí ANO je krok na první pohled možná překvapivý, nicméně pod povrchem místní buňky to vřelo již několik měsíců, v podstatě ihned po komunálních volbách 2014.

Současný odchod je důsledek souboje dvou frakcí – jednu představují současní zastupitelé v čele s náměstkem primátora Brušítkem, druhou pak lidé kolem náměstkyně ministra vnitra Vidlumetzové, která do ANO vstoupila v listopadu 2014 – ještě v říjnových volbách kandidovala v barvách ODS v Karlových Varech (a její tvář zdobila nejeden billboard ve městě).

Pojďme si shrnout historii místního ANO

Po volbách byla sestavena koalice v podobě Karlovarská občanská alternativa (KOA) + ANO + Karlovaráci (KVC).  První problémy v ANO se vyskytly velmi záhy po komunálních volbách – už v prosinci 2014 byly rozpuštěna místní i okresní buňka hnutí (viz http://vary.idnes.cz/ano-zrusilo-mistni-i-okresni-organizaci-v-karlovych-varech-p4p-/vary-zpravy.aspx?c=A141212_131855_vary-zpravy_ba). To bylo přibližně v době, kdy se v hnutí začala výrazněji angažovat Jana Vildumetzová, která si chtěla přivést své lidi. Skupina kolem Bruštíka to ovšem blokovala, což vedlo k rušení buněk z centrály. Mimochodem, místní karlovarská buňka dodnes není obnovena, existuje pouze okresní.

Další znamení nedobré atmosféry uvnitř hnutí přišlo v lednu 2015, kdy byla ze strany vyloučena Iveta Hejnová, která kandidovala na druhém místě a hnutí ji vyslalo i do Rady města (viz http://vary.idnes.cz/ano-vyloucilo-ivetu-hejnovou-d2n-/vary-zpravy.aspx?c=A150122_2133173_vary-zpravy_mav). Vyloučena byla na základě rozhodnutí centrálních orgánů hnutí. Z hlediska dnešní optiky je pikantní, že náměstek Bruštík hovořil u Hejnové, že byla vyloučena za „závažná a opakovaná porušování stanov i morálního kodexu našeho hnutí“, což samotná Hejnová odmítala.

Iveta Hejnová ale nadále zůstala radní a posléze vstoupila do politického klubu KOA, což vyvolalo u karlovarského ANO protesty, neboť s Hejnovou měla KOA v radě města většinu (před tím byl poměr KOA-ANO-KVC 4:3:2, nyní 5:2:2). Celé jaro 2015 se pokoušely získat její pozici radní opět pro sebe, což nebylo ze strany KOA reflektováno. V dubnu se tedy zastupitelé za ANO a Karlovaráky rozhodli, že vypoví koaliční smlouvu (viz http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Brustik-ANO-Dalsi-setrvani-pani-Hejnove-v-rade-mesta-je-neprijatelne-372204 a http://www.rozhlas.cz/kv/zpravodajstvi/_zprava/v-karlovych-varech-se-rozpadla-koalice-koa-ano-a-karlovaraku–1480523).

Nová koaliční jednání byla vedena na dvou základních půdorysech – buď koalice s KOA nebo naopak bez ní. Ze dvou zdrojů z různých politických stran mi bylo potvrzeno, že byla dohodnuta varianta Karlovaráci-ANO-ČSSD-ODS-KDU-ČSL, která by dala nejtěsnější možnou většinu 18 zastupitelů. ČSSD a ODS jsou v Karlových Varech v těžké defenzivě – po dlouhých letech velké koalice a nechvalně proslulé losovačce se od nich voliči odvrátili – sociální demokraté získali 11,5 %, občanští demokraté pouhých 6,5 %; zástupce za KDU-ČSL kandidoval na kandidátce Hnutí O co jim jde?! (oficiální název Hnutí O co jim jde?! s podporou KDU-ČSL, Strany zelených a Pirátů) a tento společný klub tak rozbil. Primátorkou se měla stát Hana Zemanová z Karlovaráků.

V této chvíli do hry vstupuje primátor Kulhánek, který se obává, že by takto nastavená koalice byla pokračováním praktik velké koalice ČSSD a ODS z dob losovačky. Kontaktuje vrcholné představitele ANO (Babiš, Vildumetzová) i KDU-ČSL (Bělobrádek) a tlačí na ně, aby odmítli tuto koalici (pracovně jsem si ji nazval hokejová koalice, neboť jednou z jejich cílů by byla masivní podpora HC Energie, který i tak každý rok z městského rozpočtu získává 23 miliony korun). Tento tlak se mu podařil a v květnu je sestavena koalice v současné podobě – KOA+ANO+ČSSD+KDU-ČSL (s tichou podporou ODS, která je zapojená do městského establishmentu). (viz http://vary.idnes.cz/krize-v-karlovarske-koalici-primator-kulhanek-fqn-/vary-zpravy.aspx?c=A150507_2160742_vary-zpravy_ba a http://vary.idnes.cz/nova-vladnouci-koalice-na-karlovarskem-magistratu-fw6-/vary-zpravy.aspx?c=A150512_112028_vary-zpravy_ba).

Poslední kapka k současnému rozkolu byl způsobena sestavováním kandidátky do krajských voleb, kdy si své lidi protlačila právě Jana Vildumetzová, která sama obsadila post volebního lídra. Z ANO unikla fotka první patnáctky kandidátky, kde nefiguroval nikdo ze současných zastupitelů ANO v karlovarském zastupitelstvu. Dokonce jsou v celé první patnáctce pouze dva kandidáti z krajského města (počítáno včetně samotné Vildumetzové).

0001

První patnáctka krajské kandidátky ANO (zdroj: FB strany)

Jaký bude mít rozkol vliv na krajské volby?

Pro hnutí ANO bude samozřejmě klíčový „faktor Babiš“ – tedy jak si ministr financí a majitel politické strany povede například v kauze Čapí hnízdo nebo v zavádění EET. Nicméně rozkol určitě pozitivní body nepřinese. ANO mělo pozice v radách ve všech třech okresních městech (KV, Sokolov, Cheb), přičemž místostarostové z Chebu a Sokolova na kandidátce figurují (také tam nalezneme poslance Procházku a Soukupa). Karlovy Vary tvoří významnou část voličů (nejpočetnější i tradičně nejvyšší účast v krajských volbách) a proto se karlovarský výsledek může velmi negativně promítnout v celokrajském výsledku. Krajské kandidátce ANO chybí výrazná osobnost – Jana Vildumetzová za sebou ponese své dlouholeté členství v ODS. Navíc ANO nasadilo mnohem zajímavějšího kandidáta na senátora – žokeje Josefa Váňu. Hlasy hnutí také seberou místní hnutí, které budou mířit na stejného voliče, zejména pak nově vzniklá Volba pro Karlovarský kraj, v čele s bývalým hejtmanem Novotným (ex-ČSSD) a výše zmíněnou Hanou Zemanovou .

Beze jména

Internet má dobrou paměť. A co volič? (zdroj: YouTube kanál karlovarské ODS)

Jaký to bude mít vliv na městskou koalici?

Podobnou situaci město zažilo už minulé volební období – ze strany Alternativa, která byla součástí původní koalice KOA-TOP09-Alternativa-O co jim jde, vystoupilo několik zastupitelů, kteří posléze vytvořili klub nezávislých a podpořili nově vzniklou koalici společně s KOA, ODS a TOP09. I přes protest předsedy Alternativy Jiřího Kotka a jeho výzvu, aby se „rebelanti“ vzdali mandátu, se v bez větších potíží vládlo dál. Precedens tedy existuje, i když se pochopitelně vedení krajského ANO pranic nelíbí a opět můžeme slyšet výzvy o přenechání mandátu…

I přes určité neshody však současná koalice funguje dobře pro všechny zúčastněné. KOA si dobře pojistila zastupitele z ODS (placené funkce v pracovní skupině pro územní plán) i z KDU-ČSL (společná kandidátka do krajských voleb). Tito lidé by změnou mohli jen ztratit.

I když se nyní zastupitelům vystoupivším z ANO uvolnili ruce pro tvorbu libovolných koalic, bez primátorovy KOA, která má celkem deset mandátů (včetně Ivety Hejnové), je takřka nemožné sestavit ze zbývajících 25 zastupitelů funkční řešení 18 mandátové většiny – navíc dva zastupitelé z Alternativy a dva z Hnutí O co jim jde+Piráti by určitě nešli do koalice s převahou „hokejových“ stran (KVC, ČSSD, ex-ANO, ODS).

Kdo ale může při nastalé situaci tratit, je město. Na ministerstvu financí leží tři důležité žádosti, které mohou velmi výrazně ovlivnit chod města. Andrej Babiš se může mstít – rekonstrukce Thermalu může být nakonec menší a katastrofálním vlivem na festival; dotace 300 milionů na rekonstrukci Lázní I. nemusí ministerstvo pro místní rozvoj (s ministryní Šlechtovou, která byla dosazena Babišem) přiklepnout. A jako perlička je tu trest za karlovarskou losovačku – vrácení státní dotace a zaplacení pokuty ve stejné výši, úhrnem za 300 milionů korun. Suma sumárum se může hrát až o miliardu korun. To bude chtít notnou dávku vyjednávacího umu (v samotných Babišových očích si jistě pohorší i primátor Kulhánek, neboť je v krajské koalici s tou věčně „kradnúcí TOP09“).

Jaká je budoucnost rebelující pětice?

Pokud se nespojí s jinou politickou stranou, je jejich současné politické působení zároveň jejich labutí písní. I když se lidé kolem Čestmíra Bruštíka mohou prsit voličskou podporou, faktem je, že jejich vysoký zisk zařídil Andrej Babiš na pozadí jejich stranických billboardů, koblihy a sliby typu „Nekecáme, makáme“. Pokud budou chtít kandidovat samostatně, je jejich znovuzvolení vysoce nepravděpodobné.

Osobně bych se nedivil, kdyby někteří z klubu NEzařazených (asi už líp nebude :-) ) zakotvili v příštích volbách na kandidátce ČSSD. Symbióza náměstků Bruštíka a Riška (ČSSD) je až dojemná, včetně dnes už legendární návštěvy Manchesteru, nebo společných fotek u vánočního stromku pro Vary. Karlovarští sociální demokraté trpí značným personálním deficitem (částečně i po úprku některých členů ke Karlovarákům) a každá aspoň trochu více mediální tvář by pro ně představovat vítanou vzpruhu.

002Jednotní kandidáti ve volbách 2018? (zdroj: FB Nové vánoční trhy)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama