Ing. Adam Rykala

  • SOCDEM
  • Ostrava-Jih
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2010 9:07:38

Mladí lidé musí dostat prostor žít

Mladí lidé musí dostat prostor žít

Blížící se volby do Poslanecké sněmovny nerozhodnou jen o tom, zda bude v České republice vládnout pravice nebo levice. Málo se mluví o tom, jaké dopady může mít výsledek voleb pro život nás mladých lidí, dětí a studentů.

V roce 2006 se jedna z velkých bitev mezi ODS a ČSSD odehrávala na poli zavedení školného. Paradoxem je, že školné ve vládě Mirka Topolánka nakonec připravoval ZELENÝ ministr Liška, jehož Zelení ve svém programu školné odmítají. Naštěstí ho vláda Mirka Topolánka nestihla zavést a v letošních volbách se svede bitva o školné znovu. Já sám budu prosazovat, aby školné zavedeno nebylo. Už dnes totiž všichni vysokoškoláci finančně své škole přispívají a to ve formě různých poplatků (za přihlášku, ubytování, poplatky za opakování zkoušek). Dále by školné pro řadu potenciálních studentů mohlo sloužit jako bariéra k přístupu ke vzdělání. U mě osobně by tomu tak bylo. I když jsem vždy během studia pracoval, tak by mi ušetřené peníze na školné nestačily a má maminka samoživitelka, která se starala ještě o mého mladšího bratra, by mi na školné přispět nemohla. Zároveň si nemyslím, že by kvalita vysokých škol stoupla, neboť zavedení školného by okamžitě znamenalo snížení finančních prostředků vysokým školám ze státního rozpočtu. Jsem ochoten přistoupit k poplatkům za studium jen v případě, kdy student zneužívá systém vysokoškolského studia (opakované přihlašování se na VŠ, opakování ročníku). Každý musí dostat možnost vystudovat vysokou školu a potom už záleží jen na jeho přístupu ke vzdělání, zda této možnosti využije. Zároveň by měli mít studenti možnost získat nízko úročené půjčky na studium, dokázal bych si představit i možnost využít stavební spoření pro potřeby studia.

 

Dalším velkým tématem, které mě trápí, je diskriminace mladých lidí na trhu práce. Někteří zaměstnavatelé nechtějí vzít absolventa vysoké školy, protože nemá dostatek zkušeností. Jak jinak máme ale možnost získat pracovní zkušenosti než prací? Proto jsem rád, že se sociální demokracie tímto tématem zabývá ve svém programu. Navrhujeme zavést daňové zvýhodnění zaměstnavatelů, kteří přijmou absolventa VŠ. Další pomocí pro mladé absolventy bude rozšíření rekvalifikací z prostředků Evropského sociálního fondu. Diskriminace mladých lidí na trhu práce musí skončit.

 

I já plánuji mít děti. Ale přírůstek do rodiny musí být radost a ne starost. Proto chce sociální demokracie znovu zavést společné zdanění manželů, kterou ministr Kalousek zrušil. Finančně podpoříme mateřské školy a jesle a daňově zvýhodníme zaměstnavatele, kteří vytvoří a budou provozovat školky pro své zaměstnance. Ale abych si mohl pořídit dítě, tak musím mít střechu nad hlavou. Ne každý dostane od rodičů naspořených milion korun na byt, ale každý musí bydlet. Proto, pokud sociální demokracie vyhraje volby, zavedeme nízko úročené půjčky na pořízení a modernizaci bydlení s možností odpočtů dluhů za každé narozené dítě. A nedovolíme ODS a Kalouskově TOP 09 zrušit podporu stavebnímu spoření, jak mají v plánu.

 

Já a mí mladí kamarádi chtějí žít, ne se potloukat po sídlištích a nudit se. Proto potřebujeme prostor pro zábavu a kulturu. Jsem rád, že na to ČSSD myslí a chystá se podpořit výstavbu skateparků, kvalitních cyklostezek a sportovních areálů. Chceme podpořit i alternativní kulturu a amatérský sport. Problémem mohou být finance, využijeme prostředků z evropských fondů. Mladí lidé musí dostat prostor žít. Budu pro to bojovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama