Ing. Anna Hubáčková

  • BPP
  • Hodonín
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2019 18:50:00

Nesouhlasíme s těžbou štěrkopísku na Hodonínsku, odvoláme se

Nesouhlasíme s těžbou štěrkopísku na Hodonínsku, odvoláme se

Ve středu 9. ledna 2019 vydal Obvodní báňský úřad Brno rozhodnutí, a umožnil tak těžbu štěrků v blízkosti prameniště pitné vody pro přibližně 140 tisíc lidí. Zásoby pitné vody se tímto krokem dostávají do značného ohrožení.

"Jako senátorka Hodonínska jsem se starosty mého obvodu připravena chránit naši pitnou vodu a ve spolupráci s vodárenskou společností podat odvolání ke stanovení dobývacího prostoru," říká senátorka Anna Hubáčková (KDU-ČSL a nezávislí). Upřesnila, že společně se starosty je připravena bránit se pomocí žaloby. "Nechrání–li nás stát, musíme bojovat sami," dodává Hubáčková.

S těžbou nesouhlasí celý region, jasně to vyjádřili občané peticí, která byla projednána Senátem s nesouhlasným stanoviskem. Těžbu jako velmi rizikovou vyhodnotilo několik odborných posudků. Ministerstvo životního prostředí nevyhovělo žádostem o přehodnocení kladného stanoviska EIA z roku 2015, nebralo ohled například na klimatické změny a sucho, jehož projevy jsou výrazné na celém území ČR (nejen v regionu Hodonínsko).

"Jak je tedy Ministerstvo životního prostředí připraveno chránit vodu? Jak nás chce přesvědčit, že jejich 58 podmínek z procesu EIA bude dodrženo, když samo nerespektuje ani stanovisko své odborné organizace, a to České geologické služby?," ptá se senátorka Hubáčková. Podle ní totiž doposud neproběhla ani veřejná oponentura posudků, kterou doporučil Senát ve svém usnesení k petici.

KDU-ČSL se tématu věnuje už od minulého června, kdy několik starostů Hodonínska, včetně senátorky Anny Hubáčkové, veřejně vystoupilo proti těžbě štěrkopísku. Více najdete zde

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama