Ing. Anna Hubáčková

  • BPP
  • Hodonín
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2021 14:33:00

Neústavní přílepky jsme nemohli opomenout

Neústavní přílepky jsme nemohli opomenout

Projev na 6. schůzi Senátu 25. února 2021 k návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě

 Hezké odpoledne, děkuji za příjemný začátek dnešního odpoledne.

Dívám se, nakolik pan předseda to myslí jako vtip, nakolik vážně. Beru ho jako vždy vážně. Přeji mu také hezké odpoledne, i vám, paní ministryně, a vám, kolegyně a kolegové. Předloženou materii jsme projednávali skutečně včera na ÚPV. K obsahu toho zákona se nebudu vyjadřovat. Všichni jsme samozřejmě diskutovali, že je to velmi důležité opatření, které snižuje dopady na rodiny a zlepšuje jejich ekonomické postavení, hlavně v době nařízené karantény. Kvitovali jsme, že se týká i DPP a DPČ. Ale co jsme nemohli jako ÚPV opomenout, jsou neústavní přílepky. Takže ty jsme velmi okomentovali a v rámci projednání přijali návrh pozměňovací pana senátora Goláně a paní senátorky Chalánkové, které právě směřují k odstranění pozměňovacích návrhů přijatých nad rámec tohoto zákona. Skoro bych řekla, sice zdánlivě související, ale rozhodně nesouvisející s nouzovým stavem.

Není třeba takovéto změny, které jsme vyhodnotili jako velmi administrativně náročné a byrokraticky zatěžující, zaměstnavatelům, možná i úřadům, řešit v rámci legislativní nouze. Tento pozměňovací návrh byl přijat. Zopakuji, je to odstranění přílepků, které vystavují nové povinnosti zaměstnavatelům hlásit volná pracovní místa a hlásit a oznamovat do evidence uzavření smluv DPP a DPČ.

Dále jsme konstatovali v průběhu debaty, že je třeba se taky zabývat § 2 odst. 2, dle něhož mají soukromé osoby, zaměstnanci, kteří se vrací ze zahraničí a do 5 dnů nastoupí karanténu, být vyloučeni z možnosti přijmout finanční příspěvek. To samozřejmě je velmi těžce prokazatelné, zda se do karantény zaměstnanec dostal tím, že byl v zahraničí, nebo až v ČR. Už tady takovou pochybnost je třeba vzít v úvahu. Druhá je i diskriminační postoj v tom, že každý má právo svobodného, volného pohybu. Zaručuje mu to ústava. Tak byl přijat v průběhu hlasování i další pozměňovací návrh, předložený mnou a paní senátorkou Jelínkovou, o odstranění tohoto paragrafu. Usnesení máte v tomto duchu na stole. Skutečně konstatuji a potvrzuji, že je zcela shodné s usnesením garančního výboru, až na paragraf, jak avizovala paní garanční zpravodajka, který jsme na ÚPV přednesený neměli.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama