Ing. Anna Hubáčková

  • BPP
  • Hodonín
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2021 7:40:00

S napětím ve společnosti roste i spousta násilných činů domácího násilí

S napětím ve společnosti roste i spousta násilných činů domácího násilí

Komentář na facebookovém profilu ke zvýšenému počtu případů domácího násilí


Šárka Jelínková a Anna Hubáčková pracují na úpravě, která bude více chránit oběti domácího násilí. Oběti takovýchto trestných činů, jako je domácí násilí, týrání svěřené osoby, případně znásilnění, nepožívají ochrany, kterou by jim zákon o obětech trestných činů mohl poskytnout.

"Už víc jak rok žijeme v omezeném společenském životě, omezená ekonomika, omezené školství, pandemická situace zasáhla nás společensky, ekonomicky, ale my nejsme nebo naši občané nejsou nemocní jenom fyzicky, ale i psychicky. Napětí ve společnosti roste. S tím roste i spousta násilných činů domácího násilí. Organizace, které se tomu věnují, které poskytují právní pomoc, psychickou pomoc a podobně, takovýmto obětem trestných činů, nám signalizují, že ten nárůst je až 40 %," uvádí Anna Hubáčková.

"Domácí násilí není v žádném zákoně přímo definováno a tudíž bývá posuzováno spolu s dalšími trestnými činy. Doposud měli status "zvlášť zranitelné oběti" pouze oběti trestného činu obchodování s lidmi, nebo trestného činu teroristického útoku. My jsme naším pozměňovacím návrhem zajistili, aby byly oběti znásilnění, trestného činu týrání svěřené osoby (např. děti, senioři, lidé s mentálním či jiným postižením) a trestného činu osoby žijící ve společném obydlí (partner/partnerka), zahrnuty také mezi zvlášť zranitelné osoby. To jim zajišťuje větší zákonnou ochranu. Např. právo zastupování zmocněncem bezplatně nebo za sníženou cenu, právo na zabránění kontaktu s pachatelem, právo na volbu pohlaví vyslýchajícího či tlumočníka, zvlášť ohleduplný a citlivý přístup při výslechu atd.," vysvětluje Šárka Jelínková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama