Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2020 8:36:00

Být papežtějí než papež je nahrávka na smeč

Být papežtějí než papež je nahrávka na smeč

Komentář na facebookovém profiu k vývozu zbraní do zemí, které představují bezpečnostní riziko

 Obecně lze říci, že zbraně i jejich prodej jdou proti humánním cílům. Přesto pokud existují armády a bezpečnostní sbory, bude třeba je vyzbrojovat. Opravdu nepochopím, proč EU nemá stejná pravidla pro embarga na vývoz zbraní a proč nekontroluje re-export těchto zbraňových systémů.

Vývozní licence jsou jedním z nástrojů, jak regulovat vývoz zbraní a střeliva do zemí, které jsou nestabilní a jsou na černé listině RB OSN. Pokud tohle fungovalo, pak žádný problém neexistuje. Přesto řada zemí EU, RF či USA vyváží své zbraně i do těchto teritorií, které znamenají bezpečnostní riziko. Způsob je buď re-export ze země, na kterou byla udělena vývozní licence, a pak z této země nelegálně či pololegálně vývoz do zemí s embargem. Druhou možností je prodej firmě z bezproblémové země, a ta pak opět prodá zbraně jiné firmě z problémových zemí.

Já mám zkušenosti, že i řada zemí EU administrativně brání vývozu českých zbraní přes jejich území. Bylo to v minulosti Polsko, Německo či Francie, protože zdržovací taktika umožnila prodej zbraní národním výrobcům.

Tohle by mělo řešit MZV a MPO, které vývozní licence udělují či se k ním vyjadřují. Být papežtějí než papež je nahrávka na smeč výrobcům a exportérům z jiných zemí. Rozhodně to však nesníží vývoz zbraní. Naopak v minulém roce byl vývoz zbraní ve světě nejvyšší za posledních deset let.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama