Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2011 11:38:16

K návrhu novely zákona o vojácích z povolání

K návrhu novely zákona o vojácích z povolání

Vystoupení na plénu poslanecké sněmovny v prvním čtení.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení členové vlády,

již v době tvorby Bílé knihy o obraně jsem kritizoval spěch, ve kterém byla bílá kniha zpracovávána. Upozorňoval jsem zejména na nutnost provázanosti s novou bezpečnostní strategií ČR, na nutnost expertním analýz i odborné diskuse z řad bezpečnostní komunity.

Podle pana ministra obrany i podle zpracovatelů byl hlavním důvodem tohoto spěchu nutnost přijmout řadu legislativních opatření, které mají platit od ledna 2012 a které mají ušetřit resortu scházející finanční prostředky.

Z tohoto pohledu musím konstatovat, že předložený návrh zákona o vojácích z povolání, neodpovídá akutním potřebám, ale zejména neřeší základní problémy české armády. N druhou stranu je nutno říct, že s řadou navrhovaných opatření, například úpravou doby intenzivního výcviku, srovnáním rodičovské dovolené či prodloužením doby pro řešení kázeňských přestupků, lze souhlasit.

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

z navrhované novely zákona cítím dvě tendence. Tou první je zpřísnění podmínek pro vojáky z povolání tak, aby nebylo tak snadné odcházet z vojenské služby do dvou let, včetně prodloužení doby výkonu služby tím, že se navrhuje nově nezapočítávat dobu výkonu služby v hodnostním sboru čekatelů do doby výkonu služby.

Tou druhou tendencí je zavedení personálního rozkazu, což bude v praxi znamenat preferování ústního rozkazu a zhoršení podmínek vojáka odvolávat se proti takovémuto rozkazu. Zároveň se prodlužuje doba vyřízení stížností či žádostí vojáka.

Za prvé chci zdůraznit, že tato novela neodpovídá tíživé situaci v Armádě České republiky, kdy podle analýzy generálního štábu je a bude největším problémem naplněnost personálu. Osobně jsem přesvědčen, že navrhované úpravy ještě zhorší současný stav nenaplněnosti vojáků z povolání a neobrátí stav, kdy služba v armádě se jeví jako nerentabilní a neperspektivní.

Namísto přijetí kariérního řádu, který by měl stabilizovat personál v naší armádě se navrhují někdy nelogická opatření, která zhorší již dnes špatný stav naší armády.

Za druhé chci říci, že plánovaná úspora do 25 milionů korun se jeví úsměvná v téměř 45 miliardovém rozpočtu, ve kterém scházejí peníze na nutné opravy techniky, na pohonné hmoty, ale i dokonce na výstroj a ošacení profesionálních vojáků.

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

nebudu navrhovat zamítnutí novely zákona o vojácích z povolání a počkám na její projednání ve výboru pro obranu a bezpečnost. Nicméně se chci zeptat nejen pana ministra obrany, ale zejména celé české vlády, zda si je vědoma toho, že v naší armádě dochází a dojde k omezení činnosti vedoucí k naplnění ambicí a dosažení požadovaných schopností. Že zřejmě v dalších letech dojde k nenaplnění vojensko-politických ambicí České republiky, že dojde k porušování našich závazků vůči NATO a EU a že bude nutno revidovat nejen vojenskou strategii, ale zejména naše budoucí operační schopnosti. Děkuji za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama