Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2010 12:40:00

O co šlo v povolebních vyjednáváních

O co šlo v povolebních vyjednáváních

V poslední době se stalo tradicí, že vítěz voleb nakonec ostrouhá mrkvičku.

Stalo se tak po volbách do poslanecké sněmovny, ale i v řadě větších měst po volbách komunálních. Řada politických stran i hnutí se zaštítila svým volebním programem (který je mimochodem z 90% shodný s ostatními), řada odmítla spolupráci s komunistickou stranou (antikomunismus přece zabírá i po dvaceti letech od sametové revoluce), některá uskupení volí raději strategická partnerství. Podstatou je však získat co největší povolební vliv a to bez ohledu na přání voličů.

Připomenu ještě jednou volební výsledek v Uherském Hradišti. Zvítězila ODS (24,7 % hlasů a 7 mandátů), druhá ČSSD s 23,05% hlasů se 7 mandáty, třetí TOP 09 a KRUH nebo spíše KRUH a TOP 09 (14,88%, 4 mandáty), uspěli komunisté s 11,21% a 3 mandáty, tak jako KDU-ČSL s 10,38% a třemi mandáty a Zdravé Hradiště (9,57%, 3 mandáty).

Po prvém povolebním oťukávání bylo jasné, že pravicové strany odmítají jakoukoliv přímou či nepřímou koalici s KSČM. TOP 09 aby zabránila velké koalici se postavila proti spolupráci s ČSSD a tedy ve hře zůstaly pouze dvě možné varianty řešení. Stávající pravicová koalice ODS, TOP 09, KRUHu a Lidovců se 14 mandáty nebo koalice ODS, ČSSD a Lidovců se 17 mandáty. Nakonec se vítězové voleb přiklonili k pravicovému řešení a překážkou jim není ani nejtěsnější většina ve 27 členném městském zastupitelstvu.

Sociální demokraté šli do vyjednávání s třemi jasnými prioritami. Chtěli, aby výsledná koalice respektovala přání drtivé většiny občanů města. Dále chtěli poměrné zastoupení v komisích Rady města pro všechny úspěšné politické subjekty. A za třetí chtěli, aby ČSSD měla v Radě města čtyři mandáty, odpovídající nejen volebnímu výsledku, ale zejména pro uskutečnění tolik potřebné ZMĚNY na radnici. Její původní záměr snížit počet uvolněných funkcionářů ze čtyř na tři vzal za své po jednání s ODS, která striktně požadovala pozici starosty a místostarosty.

Snad každému občanu Uherského Hradiště, který se alespoň trochu zajímá o společenské a politické dění ve městě musí být jasné, z jakých důvodů byla upřednostněna stávající koalice. A to za podpory významných podnikatelů ve městě, kteří mají své zájmy nejen doma, ale zejména v legislativní činnosti Parlamentu ČR. I ohled na vládní kontakty byl důležitý.

Ne ČSSD není zklamána tím, že nezískala placené pašalíky. Je zklamána tím, že současné vedení radnice nechce změnu ve vztahu radnice-občan. Sociální demokraté dokázali být v minulém funkčním období odborně erudovanou opozicí  přicházející s alternativními řešeními dlouhodobých problémů města. Můžeme slíbit, že zájmy našich spoluobčanů budeme vehementně hájit i v dalším období. Šli jsem do voleb s tím, že chceme pro občany města pracovat s cílem všestranného rozvoje Uherského Hradiště a zkvalitnění životního prostředí ve městě.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama