Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2020 6:05:04

Uherskohradišťská pobočka ČNS slaví 50 let

Uherskohradišťská pobočka ČNS slaví 50 let

Uherskohradišťská pobočka ČNS slaví 50.výročí jejího založení a teprve pandemie koronaviru v těchto měsícíích přerušila její činnost...

Členové pobočky České numismatické společnosti z.s. v Uherském Hradišti si letos připomínají 50. výročí jejího založení. Pobočka ČNS v Uherském Hradišti je jediná na Moravském Slovácku a byla založena 14.4.1970. Prvním předsedou Výboru pobočky se stal známý buchlovský numismatik František Dvořáček.

Motto českého sběratele a badatele P.Vincence Lichtblaua: Esto in colligendo in defessus- In nummis memoria vivit (Buď ve sbírání neúnavný – V mincích památka žije) charakterizuje dlouholetý zájem českých a moravských sběratelů zachovat numismatický materiál i pro budoucí generace.

Uherskohradišťská pobočka ČNS v průběhu 40 let vydala několik medailí. K 10. výročí založení pobočky v roce 1980 vydala medaili se symbolem sokolníka a znakem města Uherské Hradiště. Autorem ražby byl Jaroslav Jurčák a medaile byla ražena ve stříbře a bronzu. Druhou medailí byla z roku 1985 medaile k nálezu mincí Přemysla Otakara ve Zlechově. Autorem bronzové medaile o průměru 60 mm byl Josef Úprka. Medaile z roku 1986 na paměť prvního předsedy pobočky ČNS, jejíž autorem byl opět J.Jurčák. Medaile byla ražena ve stříbře a bronzu o průměru 59,5 mm a hmotnosti 101,6 g resp. 84,5 g. U příležitosti 50. výročí založení připravuje pobočka ražbu pamětní medaile. Na averzu Sokolník, který v minulosti sloužil jako znak pobočky s opisem. Na reverzu znak města Uherské Hradiště. Autorem návrhu medaile o průměru 60 mm je Antonín Seďa. Medaile bude tentokrát odlévaná ze zinku a bude pokovena starostříbrem a staromosazí.

Pobočka ČNS ke svému 20.výročí založení uspořádala výstavu mincí, medailí a papírových platidel ve Slováckém muzeu a několik tématických zájezdů do mincovních kabinetů v Kroměříži, Brně, Praze, Bratislavě či Vídni. Členové uspořádali i zájezd do mincoven v Banské Štiavnici a v Kremnici. Doposud uspořádala téměř 500 členských schůzí s odbornou přednáškou a drobnou aukcí numismatického materiálu z přebytků svých členů. Pobočka ČNS se za 50 let svého trvání stala trvalou součástí kulturního života města, stala se základnou numismatiků a sběratelů příbuzných oborů z celého regionu Moravského Slovácka.

800x600 Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama