Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.12.2019 10:35:47 - laco

Bratrský a přátelský slovanský národ

Na nedávném zasedání představitelů států SNS ruský prezident Putin prezentoval archivní dokumenty z 30. a 40. let minulého století, konkrétně smluvní dokumenty, které s nacistickým Německem uzavíraly státy Evropy - Francie, V. Británie, Polsko a další. Jednalo se především o smlouvy o neútočení mezi smluvními státy. Jako poslední stát uzavřel obdobnou smlouvu s nacistickým Německem Sovětský svaz (pakt Ribbentrop – Molotov). V smlouvě Německa s Polskem s mimo jiné objevilo dojednání o „porcování“ československého pohraničí mezi nacistické Německo a Polsko. Na základě tohoto dokumentu pak Polsko okupovalo dvě území Československa – Těšínsko a část okresu Čadca. Jak Vy z historického hlediska hodnotíte postup slovanského státu Polska, který snad ještě před zabráním českého pohraničí nacistickým Německem, zabral a připojil ke své zemi část Československa. Jak hodnotíte geopolitické ambice Polska v dnešní době?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.12.2019 10:22:56 - Ing. Antonín Seďa
 Ano, souhlasím, že je třeba se z historických událstí poučit a být připraveni k obraně našeho území. Nejen Polsko či SSSR, ale i další státy měl obrovský strach z nacistického Německa. A strach, jak všichni víme, není dobrý rádce. To osotaně na svoji kůži poznaly nejen tyto země, ale i Velká Británie a Francie. Je také třeba zdůraznit, že historické konotace sahají do období pruských válek o Slezsko či naše pohraničí. Proto také naši předci budovali silná pohraniční opevnění a nebýt zrady Francie a Anglie, tak by zřejmě došlo i k jejich použití k obraně Československa. Doučasné geopolitické ambice Polska souvisejí právě s historickými zkušenostmi paktu Ribbentrop - Molotov, kdy došlo k zabání polského území tehdejším SSSR a Německem. Proto Polsko úzce spoluracuje s USA v zajištění obranyschpnosti země, ale i napřílad v energetické nezávislosti na ruském plynu. Proto bych doporučoval i naší politické reprezentaci nesnižovat a nezastírat historické zkušenosti. Je třeba se poučit a být zodpovědný k zajištění obrany, bezpečnosti a národních zájmů České republiky.