Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.03.2020 17:07:40 - laco

ČSSD - liberální, nová, kulturní, tzv neomarxistická levice?

Profesor Jan Keller „K levici se hlásím s tím, že nechci mít nic společného s liberální, novou, kulturní, tzv. neomarxistickou levicí. To jsou přesně ti lidé, kteří stáli u toho, že normální člověk dnes levici volit nebude. Jsou to lidé, kteří se zajímají o hlasy těch, kteří nemají vůbec potřebu jim hlasy dát. Toto je nová levice. Nebudu žádné strany jmenovat, protože máme málo času.“ ČSSD dle posledních výsledků voleb přestávají levicově smýšlející lidé taky volit. Může to být, dle Vašeho názoru, tím, že se ČSSD stala liberální, moderní, kulturní, tzv. neomarxistickou levicí, nebo vidíte propad hlasů voličstva u ČSSD v jiných příčinách?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.03.2020 8:22:54 - Ing. Antonín Seďa
 Jsem sociálním demokratem hdně dlouho na to, abych odlišil program ČSSD od některých liberálních názorů některých předtsvitelů strany. Já oosbně nevím, co nálepka nemarxstická levice znamená, protože toto spojení novodobého marxismu a liberalismu mi nesedí. Je třeba zdůraznit, že současný neo liberalismus přinesl do společnosti hodně problémů. A jejich řešení má dopady i na programy jednotlivých politických stran, včetně sociální demokracie. Z phledu celoevropského vidíme ústup levice také a to je způsobeno třemi základními důvody. Za prvé se většině obyvatel daří a v tom případě existuje tradiční odkon voličů od levicových témat, jako je boj s nezaměstnaností, zajištění kvality a dostupnosti veřejných služeb či zachování sociálního a solidárního státu. Za druhé je to nárůst all catch stran, kter záměrně stírají rozdíly mezi levicovým a pravicovým programem. Povětšinou mají své téma, které osloví voliče, ale málo dbají na konkrétní řešení současných problémů. To se však voliči dozví až po volbách. A za třetí je to růst nacionálně, xenofóbně a populisticky laděných stran, které mají pro některý současný problém jednoduché řešení. Příkladem může být strach z migrační krize ve spojení s vražděním civilistů ozbrojenci ISIL. Uzavření hranic či povolání armády k ochraně rozpínavosti nelegálních migrantů se zdá býti jednoduchým řešením, ale v neo liberálním světě je to prblém. Takže nakonec lidé zjistí, že ani toto strašení či řešení není řešením toho daného úproblému. Levice sice má kvalitní a dlouhodobý program, jak čelit současným hrozbám, nicméně jak kdysi řekl Luboš Zaorálek, občané programy nečtou. Spíše jsou ve vleku PR agentur, či hoaxů, které ovlivňují veřejné mínění a tím i volební preference. Nálepka neo marxismu má spíše za cíl zamaskovat základní problémy dneška, které způsobil neo liberalismus a globální pojetí společnosti.