Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.12.2018 15:39:36 - laco

Jaký byl?

Politolog Zdeněk Zbořil hodnotí rok 2018 těmito slovy: „Bohatí bohatli, chudí chudli, lháři lhali, zloději kradli a ti ostatní se kvůli tomu na sebe zlobili.“ Jak z pohledu společnosti, ČSSD i svého hodnotíte téměř již uplynulý rok 2018 Vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.12.2018 9:43:22 - Ing. Antonín Seďa
 Pana Zdeňka Zbořila si vážím a docela sdílím i jeho pohled na rok 2018. Jak sám víte, často jsem byl a jsem velmi kritický k současné nejen české, ale i k evropské a světové politice, zejména z pohledu podpory neo liberalismu a libereální ekonomiky. Ukazuje se totiž, že v současné době volný kapitál útočí na sociální jistoty evropského sociálního modelu a politici nejsou schopni či dokonce ochotni, se proti tomu postavit. Nechci hodnotit našeho současného premiéra či pana prezidenta, ani kroky současné vlády podporované komunisty. Ale podle mého názoru se nejedná o tolik potřebnou změnu politiky, to je odklonu od neo liberalismu a příklonu k větší solidaritě ve společnosti, podpory rodin s dětmi či seniorů. Politici nejsou schopni řešit základní problémy země, proto odmítají zavedení progresivního zdanění fyzických osob, odmítají zvýšení korporátních daní či zdanění zisků, odcházejících z práce našich lidí do zahraničí. Výmluvy na pravdla EU nejsou opodstatněné, protože jiné členské země takové zákony mají. Také boj proti daňovým únikům, korupci či hospodářské kriminalitě je pouze na papíře. Často se chytají malé ryby, aby ty velké stále tloustly. Proto se také v politice angažuje tolik podnikatelů, kteří si chtějí chránit své zisky a naopka získat dotace, podíly v privatizaci veřejných služeb apod. Polkitici řeší zástupné problémy a záměrně ukazují na viníky mimo Českou republiku. Velmi oblíbeným tématem je dnes kritika Evropské unie, přitom na rozhodnutích EU se podílejí i naši politici a europoslanci. Příkladem takového řešení neřešení problémů je Brexit, kdy konzervativci ve Velké Británii ukázali na viníka EU a lidé jim to zbaštili i s navijákem. Pokud vláda ČR a vlády EU nebudou řešit neustále se rozvírající nůžky mezi úzkou vrstvou bohatých a velkou většinou chudých, pokud se nebude řešit zvýšení solidarity ve společnosti, pokud se nebudou řešit rozdíly v životní úrovni a dostupností veřejných služeb mezi Prahou, městy a venkovem či mezi jednoltivými regiony, pak nakonec dojde k protestnímu hnutí a ke změně politiky. Příkladem je v současné době francouzské hnutí žlutých vest. Z pophledu sociální demokracie je uplynulý rok i rok 2017 jedním z nejtěžších roků v dlouholeté historii ČSSD. Nicméně jako největší problém v naší společnosti vidím amorálnost , která umožňuje brát lži za pravdu, hříchy za klady a neschopnost občanů rozlišovat mezi tím podstatným a nepodstatným. Prostě je třeba se vrátit k poctivé a pravdivé politice a k umění naslouchat skutečným problémům společnosti. A ne čekat či vzývat nějakého mesiáše. Ten stejně nepřijde.