Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.02.2023 19:07:10 - laco

Kdy metafora, kdy vážně?

K vyjádření předsedy vlády ČR Petra Fialy, kdy tvrdil občanům republiky, že "jsme ve válce", odpověděl na dotaz dle zákona č. 106/1999Sb. ředitel Odboru právního a kontrolního Úřadu vlády ČR, že je třeba chápat toto vyjádření předsedy vlády jako metaforické vyjádření. Můžete Vy, jako zkušený politik, poradit obyčejnému občanu této republiky, kdy má chápat vyjádření předsedy vlády, ale i jiných vrcholových politiků, jako metaforu a kdy jako vážné a seriózní sdělení občanům. Já jsem totiž sdělení premiéra vlády o tom, že jsme ve válce, chápal jako vážnou informaci a on si zatím předseda vlády asi dělal z občanů tak nějak srandu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.02.2023 6:12:21 - Ing. Antonín Seďa
 Politici se často vyjadřují tak, že jim občané nerozumí. Já jsem osobně chápal vyjádření premiéra dvojznačně. Premiér, ale i další vládní představitelé hovoří o tom, že "jsme ve válce" proto, aby se mohli vymlouvat na svoji neschopnost či neochotu řešit problémy českých občanů a aby ospravedlnili neplnění svých předvolebních lžislibů.Tím druhým sdělením předsedy vlády, ale i ministryně obrany či předsedů obou komor českého parlamentu, bylo "zapojení se" do války proti ruské agresi a zejména proti ruskému prezidentovi. Tato pozice umožňuje za prvé "ospravedlnit" obrovské výdaje na zbrojení a také vojenskou pomoc Ukrajině. A dále to umožňuje rozdělení společnosti tak, aby se toto téma stalo nosným tématem prezidentských voleb a neřešily se aktuální problémy, které snižují jejich životní úroveň. Příkladem nejsou pouze vysoké ceny energií, potravin či pohonných hmot, ale zejména obrovská inflace, která vytáhla z peněženek občanů již 500 miliard korun, které nyní schází v jejich spotřebě. Takže abch shrnul Vaši otázku. Premiér (a nejen on) přinesl do naší společnosti "válku", která posloužila a stále slouží jako volební a předvolební karta v neustálém politickém zápase. Já osobně považuji takováto vyjádření, včetně vyjádření NGŠ o případné mobilizaci občanů, za šíření poplašné zprávy a za klamání široké veřejnosti.