Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.02.2020 13:30:44 - laco

L - 410 žije, ale v Rusku

Ke koci roku 2018 zahájili ve Sverdlovské oblasti Ruska (Ural) výrobu letounů L - 410. Do konce roku 2018 plánovali vyrobit 5 těchto letadel, v roce 2019 měli objednávky na 18 letadel L - 410. Celková výrobní kapacita závodu dosahuje 21 letadel L - 410 za rok. Jak Vy, co by patriot regionu, kde se po dlouhou dobu tyto letouny vyráběly, hodnotíte tu skutečnost, že se našim politikům a ekonomům podařilo výrobu letadel s vysokou přidanou hodnotou "přesunout" do Ruska, kde po letadlech typu L- 410 je stále vysoká poptávka?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.02.2020 21:12:59 - Ing. Antonín Seďa
 Ano, máte pravdu. Nejenže jsem patriot, ale v LETu Kunovice jsem strávil jako konstruktér letadel a technik OTS mnboho let. Také jse zažil bankrot firmy a dnes to mohu říci, že bez mého osobního přičinění, by dne podnik neexistoval. O tom mohou říci své odboráři z LET Kunovice. Dnes firma Aircraft Industries je vlastněna ruským vlastníkem a pokud platí Ústava ČR a zákony ČR, pak vlastník rozhoduje o byznys plánu, investicích i akvizicích. Takže pokud Rusové chtějí přesunout výrobu L410-UVP E20 do Ruské federace, pak na to mají plné právo. Nehledě na současné ekonomcké sankce EU a ČR, které těmto přesunům investic nahrávají. Nicmně chci připomenout , že L 410 NG, což je nový typ letunu, jehož vývoj byl spolufinancován ze státního rozpočtu a jehož vývoj jsem osobně podporoval, na základě podmínek dotací, musí být vyráběn v naší zemi. Takže je otázku vlastníků a managementu firmy , aby jasně deklarovala veřejnosti a státu, jaká je budoucnost firmy. Naše Moravské Slovácko má leteckou historii a bylo by zlé, pokud by letecká výroba v našem regionu skončila. 15 let jsem v polsanecké sněmovně podporoval leteckou výrobu a to nejen v našem regionu, ale v celé ČR v rámci Podvýboru po letectví a kosmonautiku. A je dobře, že v Praze sídlí Evrospská vesmírná agentura. Ano jsem patriot nejen našeho regionu, ale i letectví. Pevně věřím, že naše tradice bude zachována i pro budoucí generace. Já tomu budu napomáhat.