Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.06.2024 11:32:57 - laco

Německý ministr obrany Boris Pistorius

Dne 4.6.2024 německý ministr obrany Boris Pistorius při svém projevu před poslanci Bundestagu prohlásil, že Německo musí být připraveno k válce s Ruskem do roku 2029. Neřekl, že je třeba Bundeshwer přezbrojit, aby mohl proti komukoliv bránit Německo, mluvil jen o válce s Ruskem.
Je třeba si uvědomit, že jakákoliv válka Ruska s hlavními státy NATO (USA, Německo, Británie, Francie, Turecko, Polsko) bude válkou jadernou, v případě evropských států NATO jadernou válkou omezenou, v případě konfliktu s USA jadernou válkou globální. Česká republika jako spojenec Německa v NATO určitě splní své závazky a po boku Německa se zúčastní omezeného jaderného válečného konfliktu s Ruskem. Jak je dle Vašeho názoru na tento jaderný konflikt připravena a vycvičena Armáda ČR a jak je na tom Česká republika s případnou ochranou civilního obyvatelstva.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.06.2024 13:43:29 - Ing. Antonín Seďa
Předně já osobně jsem pro okamžité ukončení války na Ukrajině a podporuji diplomatická jednání mezi Západem a Ruskou federací, a to nejen o míru na Ukrajině, ale i o budoucích vztazích. A tím hlavním důvodem je zajištění bezpečnosti České republiky a jejích občanů. Prostě mě nenechává klidným neustálé přilévání pomyslného oleje do ohně, a to jak dodávkami zbraní, tak smyšlenými útoky vůči představitelům RF či v podobě protiruské ideologie. Nikdo si nemusí nic nalhávat a všichni to víme, že Rusko je agresor. Nicméně Západ udělal tři zásadní chyby, které vedly k současné situaci. Tou první byla slabá reakce na anexi Krymu. Tou druhou byly nepravdivé sliby o brzkém vstupu Ukrajiny do EU a do NATO, včetně neplnění slibů, daných v minulosti RF. A třetí chybou bylo nedodržení Minských dohod a malý tlak Evropy na vedoucí představitele Ukrajiny (i RF) na jejich dodržování.A nyní k Vaší konkrétní otázce. Když jsem se ještě jako vedoucí Stálé delegace ČR do Parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance zůčastnil jednání v Berlíně kolem plnění závazků evropských členských zemí, vyšlo najevo nejen finanční, ale i personální poddimenzování nejen německé armády, ale i ostatních evropských států. A rozhodně to nebylo pouze o těch stále opakovaných 2% HDP výdajů na obranu. Prostě evropská obrana svého teritoria zaspala a mimo jiné k tomu přispěla i "afghanizace" armád. Teprve ozbrojený konflikt na UKrajině odhalil problémy evropské obrany.
Armáda ČR mimo jiné slíbila v Pražských závazcích svým spojencům v Alianci své schopnosti ochrany proti zbraním hromadného ničení. V současné době jsou tyto schopnosti zanedbávané a obávám se, že nejsou dostatečné pro případný jaderný konflikt. Podobně je to i s případnou ochranou civilního obyvatelstva a obecně s přípravou obyvatelstva na jakýkoliv ozbrojený konflikt. Česká republika nemá protiraketovou obranu a má "díry" v protivzdušné obraně. Z tohoto pohledu mě zaráží některé předražené vojenské akvizice, které neodpovídají potřebám ochrany proti hrozbě raketových útoků či útoků bezpilotními prostředky.Takže pokud to celé shrneme, tak AČR není připravena a nemá schopnosti obstát vůči jaderné hrozbě. Proto se musím opět vrátit k tomu, co jsem řekl na začátku. Je třeba začít intenzívně jednat s RF a ukončit nesmyslný ozbrojený konflikt na Ukrajině. Čím později dojde k těmto jednáním, tím bude mít navrch ruská strana a tím se bude zhoršovat bezpečnost naší země a našich občanů. Každý zodpovědný politik by se měl zasadit o ukončení války a o zastavení hrozby možné třetí světové války, která by tentokrát byla jaderná.