Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.02.2023 17:45:19 - laco

Novela zákona o dani z nemovitost - látání schodku státního rozpočtu na úkor pracujících a důchodců?

V poslední době se v médiích diskutuje záměr ministra financí Stanjury na novelizaci zákona o dani z nemovitosti. Touto novelou by měl být zvýšen výměr poplatku na dani z nemovitosti, přičemž by toto navýšení poplatku mělo být příjmem státního rozpočtu na rozdíl od současného stavu, kdy celý poplatek daně z nemovitosti je příjmem obcí. Zdá se mi, že ministr financí, potažmo stávající vláda, chce touto novelou zákona "látat" schodek státního rozpočtu a to především na úkor pracujících, ale i velké části důchodců. Jaký je Váš názor na tento záměr novely zákona o dani z nemovitosti?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Pobavený-divák

Odpověď

08.02.2023 18:47:23 - Ing. Antonín Seďa
 Sám jste správně uvedl, že výběr daně z nemovitostí je příjmem obcí, které si tuto daň ještě mohou navyšovat koeficienty podle velikosti obce. Takže předpokládám, že ministr financí chce zabít dvě mouchy jednou ranou. Umožní obcím zvýšit daň z nemovitostí, ale zároveň jim sníží RUD. A to právě o tolik, o kolik si obce mohou tuto daň navýšit. Vláda si naplní státní rozpočet na účet obecních zastupitelstev. Nicméně jako levicový politik bych navýšil daně z majetku, tedy i z nemovitostí. Ovšem za předpokladu, že se změní celý daňový systém ve prospěch středně a nízkopříjmových zaměstnanců a rodin s dětmi na úkor těch bohatších. Tak jako bych zavedl progresivní zdanění firem. Je také třeba udělat pořádek v sociálních a zdravotních odvodech. Prostě to chce spravedivější a solidárnější systémy. Podle OECD a ve srovnání s jinými členskými zeměmi nemáme progresivní zdanění. To, že je současná politika postavená na hlavu se ukázalo v Uherském Hradišti, kde daň z nemovitostí před lety navyšovala ODS a další pravicové strany a ČSSD byla proti. Prostě dnes se politika nerozlišuje na tu levicovou či pravicovou, ale převažuje bezmezný populismus.a zadlužování budoucích generací. Dnes tato politika nejde za levicí, jak bylo veřejností neustále předkládáno, ale za českou pravicí, včetně vládní pětikoalice.