Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.12.2018 14:39:57 - laco

Sankce vůči Rusku - Litva ano, ostatní státy EU ne

Tereza Spencerová: „Když se nedokáže dohodnout EU, musela Litva jednat sama – a jednostranně vyhlásit sankce proti Rusku kvůli „kerčskému incidentu“: Od nynějška nesmí v Litvě podnikat a ani dělat něco jiného jakýkoli ruský občan, který měl co dočinění se zajetím ukrajinských námořníků.“ Proč, dle Vašeho názoru, se ostatní státy EU v podobném „gardu“ nepřipojily k litevským sankcím?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.12.2018 6:43:30 - Ing. Antonín Seďa
 Předně platí, že je vždycky těžší se rozhodnout jako jedna země než vyjednat souhlas všech členských zemí Evropské unie či jiné mezinárodní organizace. V tom je umění diplomacie a politiky. Co se týče důvodů, proč se EU nepřidala k sankcím, tak ty neznám a mohu pouze spekulovat. Předně si myslím, že incident k Kerčském průlivu ještě není vyšetřen. Také zde mohly sehrát národní zájmy jednotlivých členských zemí, například Německa či Francie. A za třetí, EU zřejmě nechce přilévat olej do ohně v již tak napjatých vztazích mezi RF a EU. také je možné, že politici nechtějí zasahovat do právě probíhajících prezidentských voleb na Ukrajině. Těch důvodů může být více a také důvody jednotlivých členských zemí EU mohou být rozdílné. Uvidíme co se stane po vyšetření kerčského incidentu. Jinak ekonomické sankce měly být použity z důvodu nepropuštění námořníků a lodí ruskou stranou. Ta, alespoň podle sdělovacích prostředků řekla, že případné propuštění bude řešeno až po rozhodnutí soudu o vině či nevině námořníků a také zpravodajců, kteří měli být také na palubě.