Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.07.2019 17:51:07 - laco

Tři velké skoky ve vesmíru - co přinesly lidstvu?

Před pár dny jsme si připomenuli 50. výročí přistání prvního člověka na Měsíci. Americký astronaut Armstrong při vstupu na Měsíc pravil, že jde o velký skok pro lidstvo. Pozastavím se u skoků při dobývání vesmíru. 1. První sputnik (1957) – první skok: ve vesmíru létají tisíce družic (telekomunikační, satelitní, vědecké, meteorologické, včasné výstrahy, vojenské a další). 2. První let člověka do vesmíru (1961) – druhý skok : ve vesmíru létají orbitální stanice s lidskými osádkami, byly provedeny tisíce pokusů ve stavu beztíže. 3. První let člověka na Měsíc (1969) – třetí skok: význam pro lidstvo – 50 let nic. V čem Vy vidíte velký skok pro lidstvo v souvislosti s přistáním člověka na Měsíci. Co toto přistání na Měsíci lidstvu za 50 let přineslo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.07.2019 19:35:00 - Ing. Antonín Seďa
 Vývoj společnosti je spjatý s novými objevy a výzkumy. Tedy i výzkum vesmíru, včetně  vesmíruna Měsíci, souvisí s tímto vývojem. Například vzorky hornin, ovzduší či rozličné pokusy odhalují vznik naší planety či celé soustavy a přinášejí nové poznatk o možném životě či podmínkách pro život. Dnes si neumíme představit GPS či Gallileo systém pro přesnou navigaci, zkoumání pohybů planet či meteoritů znamená prevenci v oblasti bezpečnsti, satelitní sledování činnosti sopek, hurikánů apod. přispívají ke zvyšování bezpečnosti. Takových příkladů je mnoho. Nicméně existují i snahy o vojenské využití vesmíru, dokonce jsou budovány vesmírné vojesnké jednotky. Obecně lze říci, že přistání člověka na Měsíci se stalo přelomem v možnostech techiky i člověka a otevřelo cestu k využití planet do budoucna. To, co se ještě dnes zdá nemožné, tak za pár let se může stát běžnou záležitostí. Nicméně vše je třeba mít pod kontrolou, aby případné vědecké poznatky nebyly zneužity proti lidstvu.