Ing. Barbora Urbanová

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.05.2022 15:37:00

Vás se nouzový stav nedotkne. A to bude platit i dál

Vás se nouzový stav nedotkne. A to bude platit i dál

Komentář na facebookovém profilu k nouzovému stavu.

 Jak jste na tom s nouzovým stavem? Taky máte pocit, že se vás nedotkl, ale zároveň vůbec netušíte proč se kvůli němu bude (zase) bojovat hodiny ve sněmovně? Tady pár argumentů přímo pro vás. A pokud můžete, dostaňte tyhle informace i mimo tuhle bublinu. Vysvětlovat je totiž potřeba.
  1. Nejdůležitější informace: vás se nouzový stav nedotkne. A to bude platit i dál. Ten současný platí nepřetržitě od pátku 4. března. A upřímně, víte o tom? Dotklo se vás to?
  2. Důležitý byl zejména v prvních dnech krize. Podle platných zákonů totiž může vydávat víza jen Odbor azylové a migrační politiky (OAMP, resp. jeho pracovníci). Díky nouzovému stavu do tzv. Krajských asistenčních center pomoci mohli přijít s tímto procesem pomáhat i příslušníci Policie ČR. Bez nouzového stavu se vydaly 4 víza denně. S ním to byly stovky.
  3. Kromě urychlení procesu registrace bylo možné nařídit přednostní zásobování dětských, zdravotních nebo např. sociálních zařízení, nařídit vykonávání péče o děti a mládež skupinám pracujících, pokud ji nemohou v krizové situaci vykonávat rodiče, případně nasadit vojáky v činné službě a jednotky požární ochrany nebo přijmout opatření k pobytu cizinců a osob bez státní příslušnosti.

Přeložím do lidštiny: kapacity státu mohly být efektivněji využity, krizové řízení znamenalo nařizování výkonu určitých činností i těm, kteří to normálně nedělají tam, kde se to normálně dělat nemá či nesmí. Důležitá věc.

Jsme v situaci, kdy jsme vydali přes 320000 víz pro lidi z Ukrajiny, poskytujeme jim tzv. dočasnou ochranu. Jsme v situaci, kdy vás nouzový stav vůbec nebolí. Prodloužení na dalších 30 dnů je žádoucí, protože si koupíme čas - čas pro přípravu legislativy tak, aby tu už nouzový stav potřeba nebyl.

Věřte mi, neexistuje politik, který by měl radost z toho, že musí hlasovat pro prodloužení nouzového stavu. Já s tím problém ale mít nebudu - už proto, že vláda tu krizi zvládá velmi slušně a zodpovídá se z toho, co dělá. Jak jiné, že?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama