Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2022 13:16:00

Co bys dělal, chytráku?

Co bys dělal, chytráku?

Komentář na facebookovém profilu k řešení pádící inflace

 Rekordní inflace dusí Česko. "Co bys s tím dělal ty, chytráku?", přiletěl ke mně dotaz. Nemám k dispozici analýzy, které si mohou opatřit vládní ministři a ČNB. Přesto bych určitě bezradně nepřihlížel, jak inflace cvičí s českými peněženkami a znehodnocuje úspory lidí. Položil bych si otázku - zkrotit inflaci, nebo poslat ekonomiku do recese?

Klasický případ z politiky - rozhodnutí mezi špatným a ještě horším řešením. Osobně bych dostal inflaci pod kontrolu, neboť inflaci považuji za mnohem horší zátěž pro ekonomiku, než krátkodobou hlubokou recesi. Proti šestnáctiprocentní inflaci sotva pomůže zvýšení úrokové sazby o 0,75 procenta, jak jsem zaznamenal diskuzi kolem úvah v ČNB. Myslím, že řešením by byl výrazně silnější kalibr. Krátkodobě bych sáhnul po úrokové sazbě někde těsně pod 20 procent. než rozhazovat "cílené podpory" těm, co už ztratili dech, zaplacené těmi, kteří už se zadýchávají, ale ještě dýchají.

Je to drsné řešení, přiznávám, ale Česko by nebylo první, kdo by takovou medicínu naordinoval. V roce '79 po íránské revoluci (druhá ropná krize) takovou léčbu naordinoval v USA šéf FED Paul Volcker, když na 11procentní inflaci poslal úrokové sazby přes 19 procent. Způsobilo to hlubokou recesi, ale zabralo to.

Současná vláda a končící Rusnok v čele ČNB si asi myslí, že bez drsné léčby inflaci "vysedí". Myslím, že nevysedí, a už dnes mezi lidmi slyším, že je nezajímá, kdo za to může, ale co bude vláda dělat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama