Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.12.2021 16:46:00

Ke svobodě patří riziko, svoboda nikdy není zadarmo

Ke svobodě patří riziko, svoboda nikdy není zadarmo

Zamyšlení na facebookovém profilu k pojmu svoboda.

 Psem nebo vlkem: V Ahikarově bajce (následně ji převzal Ezop i La Fontaine) o psovi a vlkovi, se pes vychloubá svými vymoženostmi, luxusem, pohodlím. Málem už vlka přiměl k tomu, že se k psovi přidá. Potom si ale vlk všiml obojku na psově krku a zhrozil se, k čemu obojek slouží. "Ze všech tvých rozkoší už se mně nechce žádné", pravil vlk a dodnes se svobodně toulá po lesích.

Česká společnost se v končícím roce těsně rozhodla pro hodně domestikované vlky, ale přece jen vlky, i když leckdo si asi pomyslí, že to jsou psi, kteří se za vlky vydávají. Pes si moc svobody neužívá. Psí život se zdá být bezpečný a bezproblémový, ale pes bez pána nepřežije. Vlk ví, co je svoboda a je životem vycvičen přežít, i když musí často riskovat a ne vždy se mu daří.

Ke svobodě patří riziko, svoboda nikdy není zadarmo. Musíte nasazovat kůži. Současný svět je čím dál divočejší a vlci budou mít vždycky v tomto světě více šancí na přežití. Svoboda bude vždy poskytovat lidem větší prostor pro přežití, než mohou nabídnout samozvanci v diktaturách, kteří budou vodit lidi na obojku.

Přeji všem, aby v roce 2022, i za cenu rizika a nasazování vlastní kůže, uhájili svoji svobodu i svobodu naší země. Naši následovníci to nutně potřebují.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama