Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2020 14:01:00

Neklidná doba více než kdy jindy vybízí k zamyšlení

Neklidná doba více než kdy jindy vybízí k zamyšlení

Komentář na facebookovém profilu k výročí února 1948

 Vzpomínku, kytičku a přemýšlení: dnes si připomeneme 72. výročí komunistického převratu. Naše neklidná doba více než kdy jindy vybízí k zamyšlení, co se tehdy událo, jaké to mělo důsledky a co z toho v nás zůstalo. Česká společnost v roce 48 selhala. Vydala se na cestu největšího sociálního experimentu v novodobých dějinách lidstva, který skončil krachem. Musel tak skončit, protože byl jen zástěrkou pro skutečný experiment s lidmi a národy. Tím experimentem bylo srovnat lidi do širokého průměru, potlačit jakékoli vlastní aktivity a ty, kdo takto žít nechtěli - zničit. A parametry toho experimentu samozřejmě určovali moudří vládci, rudá elita, která se v zájmu své moci neštítila následně spolčit i s okupační mocí Sovětského svazu.

Před nástupem komunistů k moci jsme byli solidní zemí, po jejich pádu vybydlenou zemí v odéru sirných smogů, s 75 tisíci sovětských okupantů na našem území. Náš národ byl připraven o jednu z klíčových etap rozvoje západních zemí - o průmyslovou revoluci padesátých a šedesátých let, která přinesla nejen zatím nebývalou životní úroveň, ale byla i zlatou érou kultury, společenských změn, které se týkaly každého. Ne, že by se k nám přes železnou oponu něco z toho nedostalo. Jenže chuť přidat se k tomu novému narazilo na rozhodnutí v daleké Moskvě a u českých komunistů.

Bohužel, mysleli jsme si, že několika happeningy na náměstích, transformací ekonomiky a zřízením několika demokratických institucí jsme s minulostí srovnáni. Jak se ukazuje v přechodné době nástupu postmoderny, nejsme. Svět se nás neptá, svět na nás nečeká. Zapomeňme na nostalgie a "jistoty" předlistopadových dob. Žádné nebyly. Bylo to jen postupné vybydlování potenciálu předválečného Československa a kostnatění režimu, který při tom ještě ničil svoje kritiky, odpůrce a jejich blízké. Zatím se nikdo ani nepokusil spočítat, kolik českou společnost rudý flám v minulém století stál v položkách vyčíslitelných. Účet, kolik nás to stálo v rovině mentální nám dnes začíná vystavovat naše každodennost. A nikdo neví, kolik to nakonec bude.

Vzpomeňme si dnes na ty, jejichž příběh pekla na zemi se začal odvíjet právě před 72 lety.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama