Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2021 10:57:00

Ústavní soud nám dal za pravdu

Ústavní soud nám dal za pravdu

Komentář na facebookovém profilu k petici za zpřísnění lustračního zákona a petici za zákaz komunistické ideologie

 Když soud Prahy 1 toleroval posudek soudruha na ještě vyššího soudruha, říkal jsem si, že ani viditelné zlo nebude alespoň symbolicky potrestané. Štrougal a jeho příručí Vajnar se sice dopustili zločinů, když ve své kompetenci měli na svědomí vraždy lidí, kteří chtěli opustit socialistický ráj. Jenže, oba jsou už díky věku údajně tak psychicky vyšinutí, že by nechápali smysl soudního procesu. Ústavní soud to vidí jinak. A tak se soudce bude muset k případu vrátit. Měl by poslat oba vysoké soudruhy na vyšetření k normálnímu psychiatrovi.

Kauza Štrougal-Vajnar jen ukazuje, jak na jedné straně soudy tolerují zločince, ale neváhají poslat za mříže chudáka, který kvůli hladu odcizil v prodejně tři housky (nevím, zda on věděl, že Babišova vláda zrovna vyhlásila nouzový stav).

Když jsme letos 17. listopadu sbírali v ulici 28. října podpisy na petici za zpřísnění lustračního zákona a na petici za zákaz komunistické ideologie, byly reakce dost překvapivé. Mnoha lidem nevyrovnání se s komunistickou minulostí, i po tolika letech od formálního konce rudého teroru, vadí. Ono totiž nejde "jen" o pojmenování zla před rokem 89, tedy o minulost. Ono naléhavě jde o současnost a budoucnost. Dokud ve společnosti nebude jasně vymezeno, co bylo a je zlo, co je neetické jednání, co je nemravné (a naopak), tak se z místa nehneme. Jasné vymezení a pojmenování je prvním krokem. Tím druhým musí být - nepustit padouchy do veřejného prostoru. To se bohužel v české politice na všech úrovních děje jak na běžícím pásu. Proto se hrabeme ve hnoji a "nevíme" proč. Proto zlo naší společností prorůstá jak jedovatý had a dere se k moci.

Každého se deficit etiky a morálky ve společnosti dotýká každý den. Slušní lidé platí daně a dodržují zákony, což nedělá dost velká parta, která naopak peníze z daní všelijakými fígly rozkrádá (natož aby je platila). Politici si myslí, že kilometry zákonů, norem, vyhlášek a represí vybudují ideální a spravedlivý stát. Jenže gauneři si cesty vždycky najdou, dokonce jim právní džungle vyhovuje a nabízí další možnosti zlodějin, zatímco slušné lidi právní moloch, a s tím spjatá byrokracie, dusí a ohrožuje. Ale u užitečnosti etiky a morálky můžeme jít ještě dál. Určitě by každý přivítal, kdyby jeho děti méně připravovaly svým rodičům horké chvilky v podobě drog, kouření, alkoholu, přestupků, či dokonce trestné činnosti. Etika je vždy silnější než zákon, zní 1. bod Dvacatera KAN. Tohoto si byl vědom i Tomáš Baťa, který říkal, že každá krize je především morálním selháním.

Poštou mně dorazil první podpisový arch pod petici od neznámých lidí. Jsem zvědavý na reakce, až senátorky a senátory a poslankyně a poslance peticemi postavíme před morální dilema.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama