Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2022 13:05:00

V krizích zachovat chladnou hlavu

V krizích zachovat chladnou hlavu

Komentář na facebookovém profilu k současné atmosféře na politické scéně.

O co šlo před Sněmovnou: minulý týden se vedle Ukrajiny nesl ve znamení diskuze, k čemu sloužily a jestli jsou na demonstraci přijatelné šibenice. Podle policie nikdo zákon neporušil. Sotva si lze představit větší symboliku vyhrožování, než šibenice s oprátkami. Organizátoři "samozřejmě" za nic nemohli. A tak se zdálo, že tím vše skončilo. Ale jak se říká, s jídlem roste chuť. Všichni provokatéři, když nejsou zastaveni hned, svoji agresivitu stupňují. A tak se i stalo. Ve snaze ještě více rozdmýchat vlnu protestů a nenávisti, zveřejnili adresy zákonodárců, kteří hlasovali pro pandemický zákon. A to už se rozsvítilo více lidem. Že se politikům nadává a vyhrožuje, to si nás už zažila celá řada. Ale ponoukání k agresivitě před domy rodinných příslušníků, to tu ještě nebylo. A minimálně ve dvou případech nezůstalo jen u výzev. Paradoxní na tom je, že plnou hubu svobody mají ti, kterým o žádnou svobodu nejde. Už jen prostý fakt, že o svobodě nemůže mluvit ten, kdo svobodu jiným upírá. A to se prokazatelně stalo už tím, že před parlament dovalili nejen šibenice, ale jakási fanatička mávala i maketou zbraně a demonstranty "omylem" poslali říci to od plic politikům před jejich domovy. "Ti, kteří druhým odpírají jejich svobodu, nezaslouží si ji ani sami pro sebe a pod spravedlivým Bohem jim nebude ponechána", napsal v roce 1859 Abraham Lincoln v dopise Henrymu Piersovi. Nemyslím si, že je v tomto případě možné čekat na Boží mlýny. Řvoucímu davu před Sněmovnou nešlo o podnikatele, o hospodské, o omezování svobody v souvislosti s covidem. To jen trochu soudnému pozorovateli muselo být poměrně záhy jasné. A ještě jasnější muselo být všechno poté, když se ukázalo, kde že to hlavní činitel hnutí podniká. A asi nepřekvapí, že najednou tady máme stanovisko k Ukrajině, které až příliš dýchá Kremlem.

Jsme na hraně války Ruska s Ukrajinou, která se může zvrtnout v cokoli. Ne všichni se denně zabýváte politikou, nebo ji sledujete. Více než kdy jindy začínejte formování svých postojů otázkou Cui bono (komu to slouží). A jelikož jsem už zaznamenal i strach z války, podívejte se do nedávno vyšlých publikací od Timothy Snydera. V krizích radí především zachovat chladnou hlavu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama