Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.12.2018 15:46:43

Babo raď

Babo raď

Přijmout nebo nepřijmout dohodu o brexitu? Těžký úkol britského parlamentu v situaci, kdy obě varianty jsou špatné. Británie se však má z čeho poučit.

 

Přijmout dohodu nebo nepřijmout? Odejít z EU nebo raději dát zpátečku? Těžko dnes soudit a těžko radit. Přece však existují scénaře, které by měly varovat. Scénáře, jichž by si právě Spojené království mělo být dobře vědomo.

Málo kdo si už asi pamatuje na tato slova: „Když jsem vás sem pozval, apeloval jsem na vás, v zájmu lidu Rhodesie, abyste k těmto jednáním přistupovali pozitivně naladěni a abyste se snažili vytvořit co nejlepší dohodu. Doufáme, že jen tak položíme základy svobodné, nezávislé a demokratické společnosti, v níž všichni občané Rhodesie, nezávisle na rase a jejich politickém přesvědčení, budou žít navzájem i se svými sousedy v bezpečí a míru. Toto setkání je důležité. Je na nás tyto základy postavit.“

Aktuálnější jsou slova následující: „Mám důvěru v to, že Spojené království se bude těšit lepší budoucnosti mimo Evropskou unii….Slibuji vám dnes, že toto je nejlepší možné ujednání pro britský lid a žádám vás, abyste ho podpořili v nejlepším zájmu britských občanů a naší země..“

Prosinec a prosinec. Ten první je starý třicet devět let a slova pronesl tehdejší britský ministr zahraničí Lord Peter Carington na úsvitu podpisu Lancasterské smlouvy, která slibovala nebe na zemi lidu Rhodesie. Smlouva byla podpesána 21. prosince 1979 a „lidu Rhodesie“ přinesla největší možný teror a úpadek od vzniku země.

Ten druhý je ze 4. prosince letošního roku a na poslance parlamentu jím apelovala britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová.

Schválit nebo neschválit? Stejně jako v prvním případě jsou obě varianty špatné. V prvním případě by nepodepsání dohody vedlo k pokračovaní Sověty financovaného teroru vůči pokojnému obyvatelstvu Rhodesie, ve druhém případě může nepodepsání dohody zapříčinit ekonomický, politický i společenský chaos, z něhož by se Spojené království asi hned tak nevzpamatovalo a jehož důsledky na stabilitu země by se mohly dotknout celého evropského uspořádání. Lord Carington a biskup Muzorewa v prvním případě dohodu podpepsali aby pak vypuklo klasické vyřizování účtů mezi novými černými mocipány a postupný přechod do současného ekonomického marastu. Podpis v druhém případě by možná zachránil určitou pomíjivou ekonomickou stabilitu, ale důsledky pro jednotu Spojeného království a jeho politickou stabilitu by mohly být stejně zásadní jako v případě prvním pro blahobyt rhodeských občanů.

Čas se vrátit nedá, ale špatná rozhodnutí z minulosti by nás měla učit k obezřetnosti. Viděno z perspektivy času je možné říci, že Lancasterské dohody byly příliš ukvapeným řešením tzv. rhodeského problému. Instituty jako „přechodné období“ nebo „dočasné záruky pro menšiny“ mohly politické změny pozdržet a po pádu komunistické říše zla se mohlo hledat úplně jiné řešení, jak koneckonců ukázaly příklady Namibie nebo jižní Afriky. A v případě druhém? Není někdy na škodu otočit kolem dějin, dokud to jde. Jestli „britský lid“ rozhodl o brexitu, nechť rozhodne také o vyjednané dohodě. Informací už je více, občané už tuší, do čeho jdou a co je čeká, nechť se tedy opět vyjádří. Má-li politik odvahu jednou řídit se hlasem lidu, měl by tuto odvahu sebrat i podruhé.

Dokud je čas a dokud je možné se vyhnout rozhodování, které ať už se vyjádříme tak nebo onak nic dobrého nepřinese.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama