Ing. Jakub Macek

  • Změna
  • Jablonec nad Nisou
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2017 11:10:00

Podpisy nasbírány, referendu o hazardu už nic nebrání

Podpisy nasbírány, referendu o hazardu už nic nebrání

V pondělí 18. září došlo na jablonecké radnici k předání návrhu na vyhlášení referenda o ukončení provozu hracích automatů v Jablonci nad Nisou.

 Za pět měsíců ho svým podpisem podpořilo 4 666 Jablonečanů, kteří požadují vyhlášení referenda na termín 1. kola volby prezidenta 12. a 13. ledna 2018. Přípravný výbor přitom potřebuje jen zhruba 3 600 podpisů, takže i při chybovosti více než 20 % by jich měl mít dostatek.

Předmětem referenda je úplný zákaz provozu všech druhů hracích automatů na území města. Automaty představují nejproblematičtější formu hazardu, která generuje dvě třetiny patologických hráčů v léčbě. Organizátoři referenda nepožadují omezení živé hry v kasinech (ruleta, poker, blackjack, kostky aj.), která oproti automatům generuje jen 6 % léčených hráčů a nepředstavuje tak enormní riziko. Omezení by se nevztahovalo ani na turnaje malého rozsahu, kurzové sázky, loterie, bingo a tombolu. Nešlo by tedy o hazardní prohibici, ale o nulovou toleranci hracích automatů. Přesné znění otázky, o které by se mělo hlasovat při prezidentských volbách, najdete v příloze. Oficiální návrh na vyhlášení referenda najdete v samostatném dokumentu zaslaném společně s tiskovou zprávou.

„Přes tři roky se snažíme jednat s vedením města o skutečně účinné regulaci heren a kasin. Bohužel všechny naše argumenty jsou dlouhodobě přehlíženy a zcela ignorovány. Mezi občany tak sílí názor, že situace v oblasti nejtvrdšího hazardu je neutěšená a vedení města nehájí zájmy jeho občanů. Proto jsme usoudili, že jedinou cestou, jak zjistit a prosadit názor občanů, je uspořádat místní referendum,“ vysvětluje Anna Strnadová, zmocněnkyně přípravného výboru a členka iniciativy Jablonec bez hazardu.

Podle zákona o místním referendu je při jeho vyhlašování hlavním kritériem zajištění co nejvyšší účasti občanů na hlasování. V souladu s tím je navrženo konání referenda společně s prvním kolem prezidentských voleb, aby voliči ušetřili další cestu do volebních místností, zvýšila se účast na hlasování a tím také reprezentativnost rozhodnutí. Konání referenda společně s volbami je pro jeho úspěch totiž zcela klíčové. Jakékoli snahy o konání mimo termín voleb je třeba vnímat jako snahu bojkotovat samotný institut referenda a potlačit vůli voličů. Zákonem požadovaná účast na hlasování v referendu, aby byl jeho výsledek platný, je totiž 35 % voličů a historicky jí bylo dosaženo ve městech nad 10 tisíc obyvatel výhradně při souběhu referenda právě s prezidentskými volbami (referenda v Plzni proti výstavbě obřího obchodního domu v centru města a na Praze 7 za nepředraženou novou radnici). Snahy měst o konání referend odděleně od termínu voleb byly mnohokrát předmětem soudních sporů, přičemž soudy doposud vždy ctily smysl a logiku zákona o místním referendu a vyhlásily hlasování současně s volbami.

Podle dosavadní soudní praxe je klíčová co nejvyšší účast na hlasování, která má přednost před ostatními kritérii. „Podle nejnovější judikatury je možné a dokonce vítané konat referendum souběžně s volbami a pořádat volby i referendum v jedné místnosti. Důvod je prostý. Vyžaduje-li zákon pro platnost referenda 35% účast na hlasování, bylo by nehospodárné a navíc jen hrou na přímou demokracii pořádat hlasování v referendu odděleně od konání voleb,“ konstatuje právník a člen přípravného výboru Jaroslav Šída (Česká pirátská strana).

Pokud přípravný výbor dodal potřebný počet podpisů a splnil všechny podmínky zákona o místním referendu, bude zastupitelstvo povinno referendum vyhlásit na požadovaný termín. Na cestě k referendu však může dojít ještě k mnoha obstrukcím, jako je bezdůvodné neuznání podpisů, odmítnutí vyhlášení referenda zastupiteli, nevyhlášení referenda na požadovaný termín či umístění hlasovacích místností daleko od volebních. Zastupitel za Změnu pro Jablonec a člen přípravného výboru Jakub Macek dodává: „Věřím, že kvůli možným obstrukcím ze strany radnice nebude muset referendum v termínu prezidentských voleb vyhlásit soud. Pro celostátně ostře sledovaný plebiscit by to byla dobrá reklama, nicméně společným cílem všech zastupitelů by měla být co nejvyšší účast na hlasování.“

Nedojde-li v citlivém období před sněmovními volbami (20. a 21. října) k obstrukcím ze strany vedení města, měli by zastupitelé referendum vyhlásit již 19. října. „Pevně doufáme, že se představitelé města postaví k požadavku občanů čelem a zajistí bezproblémový průběh referenda v termínu, o který si signatáři petice jejím prostřednictvím řekli, tedy současně s prvním kolem volby prezidenta. Jedině tak bude v této problematice rozhodnuto podle toho, co si skutečně přejí občané Jablonce nad Nisou,“ říká Jakub Strnad z iniciativy Jablonec bez hazardu.

„Děkujeme všem, kteří podepsali petici či myšlenku referenda podporují, a zvláště těm, kteří se aktivně zapojili do sběru podpisů. Je skvělé vidět, že občanům není osud města lhostejný, dokáží se semknout a společně prosazovat to, co považují za správné,“ uzavírá zmocněnkyně přípravného výboru Anna Strnadová.

Přesné znění referendové otázky

Souhlasíte s tím, aby město Jablonec nad Nisou, z důvodu ochrany veřejného pořádku a zvýšení bezpečnosti ve městě, učinilo veškeré možné kroky ve své samostatné působnosti k bezodkladnému zamezení provozu výherních hracích přístrojů, interaktivních videoloterních terminálů, centrálních a lokálních loterních systémů a dalších loterií uvedených v § 2 písm. e), g), j), l), m) bod 2 a n) a § 50 odst. 3 zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, a totalizátorových her a technických her uvedených v § 3 odst. 2 písm. c) a e) zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách? ANO / NE

Vývoj postoje města Jablonce nad Nisou k hazardu – základní milníky

Květen 2014 (období před volbami do zastupitelstva města) – Jablonečtí zastupitelé projednali petici iniciativy Jablonec bez hazardu s podpisy 944 občanů města a jednohlasně schválili, aby do Strategického plánu města bylo zakotveno ustanovení, že Jablonec nad Nisou je město bez hazardu.

Červen 2014 Zastupitelstvo odmítlo vyhlásit referendum z vůle zastupitelstva, což navrhovala iniciativa Jablonec bez hazardu, Jakub Macek a někteří tehdejší zastupitelé, kteří později hlasovali pro opětovné povolení kasin.

Leden 2015 nabývá účinnosti dlouho očekávaná vyhláška, která zakazuje provoz heren a kasin. Herny a kasina z města začínají postupně mizet podle toho, jak jim na základě vyhlášky ruší licence město a Ministerstvo financí.

Duben 2015 primátor Beitl předkládá vyhlášku, která by 2 kasina opět povolila. Pro mnohé je to překvapující zvrat. Primátor nakonec na nátlak médií a některých zastupitelských klubů svůj návrh stahuje.

Červen 2015 primátor Beitl znovu předkládá vyhlášku tentokrát nově povolující již 3 kasina. Opoziční zastupitelé protestují, ale koalice je jednotná a nepřipouští žádné protiargumenty. Automaty jsou v Jablonci opět povoleny. Iniciativa Jablonec bez hazardu a zastupitelé Změny pro Jablonec varují, že 3 kasina nebude konečné číslo.

Září 2015 magistrát obdržel dalších 9 žádostí o povolení kasina a na cestě jsou další. Zastupitelé jsou vysokým zájmem zaskočeni a zřizují komisi, která má nastavit přísná pravidla pro provoz kasin a tím jejich počet omezit.

Únor 2016 primátor Beitl předkládá úpravu vyhlášky povolující dalších 8 kasin. Jejich počet tím se zvyšuje na 11.

Současnost v 11 kasinech je evidováno 395 hracích automatů – nejvíce v historii města. Pro zajímavost, v Jablonci nad Nisou je 11 základních škol, stejně jako kasin.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama