Ing. Jan Bauer

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.05.2021 16:52:36

Kurzarbeit dostal od ODS šanci

Kurzarbeit dostal od ODS šanci

Poslanci ODS dnes ve Sněmovně většinově podpořili kompromisní návrh zavedení podpory v době částečné nezaměstnanosti v důsledku krize.

Podle Jana Bauera má ODS i ke schválené podobě tzv. kurzarbeitu řadu výhrad, přesto je přesvědčený, že si tento model, který funguje například v sousedním Německu, zaslouží šanci.

„ODS zavedení rozumného modelu tohoto systému od začátku podporovala, protože v některých výjimečných situacích, jako byla i pandemie covidu, může pomoci zaměstnavatelům udržet pracovní místa a zabránit tak masovému propouštění. Přestože finální návrh není ideální, větší část poslaneckého klubu ho nakonec podpořila. Signálem pro nás bylo i souhlasné stanovisko firem a velkých zaměstnavatelů a shoda z tripartity,“ komentuje hlasování poslaneckého klubu ODS Jan Bauer, místopředseda výboru pro sociální politiku.

Ten si během svého vystoupení na plénu neodpustil kritiku směrem k vládě a podivil se nad tím, že k návrhu se během celé anabáze přijímání zákona nevyjadřoval ministr průmyslu a obchodu Havlíček, přestože se zákon přímo dotýká podmínek pro zaměstnavatele a podnikání v České republice.

„Návrh na zavedení podpory v době částečné nezaměstnanosti jsme dostali od vlády na stůl na podzim 2020, hlasujeme ho až nyní. Svými hádkami si ho nepochopitelně zabojkotovala samotná vládní koalice,“ uvedl Bauer a dodal: „Co považuji za obzvlášť nepochopitelné, že k návrhu se vůbec nevyjadřoval klíčový ministr obchodu a průmyslu Havlíček, přestože kurzarbeit se přímo dotýká zaměstnavatelů. Pan ministr dokonce projednávání ani nebyl přítomen. Je vidět, že vláda si jen vytváří témata, rozpoutává kolem nich mediální mlhu a budí dojem hektické práce. Na reálných lidech a řešení konkrétních problémů jí ale vůbec nezáleží.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama