Ing. Jan Horník

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2021 15:09:00

Dostaneme 41 nějakých kompenzačních programů, které nefungují

Dostaneme 41 nějakých kompenzačních programů, které nefungují

Projev na 5. schůzi Senátu 27. ledna 2020 k hornímu zákonu

 Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové,

v podstatě mě trochu vyprovokoval kolega Jirka Čunek tím, co říkal. Já jsem v podstatě pochopil, že tak jak tady sedíme a máme 14 krajů v rámci České republiky, tak se to týká de facto 3 krajů. Z mnoha rétorických věcí, které všeobecně slýchávám, nejenom od Jirky Čunka, tak z těch ostatních regionů nejsme pochopeni v těch 3 regionech, které jsou strukturálně postižené, nebo lépe říkejme dneska, které jsou nebo mají jít do nějaké transformace.

Kde je těch 42 miliard v rámci Restartu? To je věc, se kterou se přišlo před několika lety. Já furt hledám celou dobu, kde jsou peníze z Restartu. Zúčastnil jsem se několika sezení, která vždycky svolali vládní zmocněnci, pan Cieńciała nebo paní Nekulová na Ústeckém kraji, kam jsme měli přijít jako poslanci, jako senátoři z těch oblastí, a potom třeba významní primátoři a podobně. To byl totálně promarněný čas. Žádné peníze nepřišly. Nebyly to žádné peníze navíc, což se nám snažila vláda tehdy naočkovat pod kůži. Ne, tak to nebylo. My jsme se všichni domnívali, protože to bylo takové zaklínadlo v médiích, že do těch postižených regionů přijde 42 miliard. Všichni jsme si mysleli, že přijde 42 miliard ze státního rozpočtu během několika let. Úplně vymezených bokem. No jo, ale ono to tak nebylo. Ona to byla obyčejná soutěž o těch 42 miliard. Netýkala se pouze těch postižených regionů. Takže ta pomoc, která byla deklarovaná, v podstatě nebyla. Dodneška k nám žádné peníze nedorazily. Já bych poprosil pana předsedajícího, jestli by se mohli na recepci ztišit, protože mě to ruší.

Děkuji. Další věc, to omezení, co tady navrhuje kolega Kos, 5, 10 %... Samozřejmě my necháváme na vládě, v jakých mezích se bude pohybovat. Vláda v podstatě, pokud ty naše regiony, ty postižené, tam nebudou mít své zastoupení, tak kdo za nás bude kopat? Všichni chceme svítit. Jsou tady tři srdce, které produkují energii v České republice. Myslím ta velká srdce. Jsou to dvě jaderné elektrárny a potom je to celý ten konglomerát těch povrchových dolů, který těží hnědé uhlí a ze kterého se potom poměrně hodně nesmyslně a neúčinně vyrábí elektrická energie. Tady v Praze, kdekoliv jinde na Moravě, na jižní Moravě, kteří nezažili ty obrovské převraty v území, a vezmu to už od té doby, když přišli těžaři z Bavorska, ze Saska, do Krušných hor...

V podstatě se dobývalo a jenom se bralo. Ale dejme tomu, Jáchymov byl v té době druhé největší město po Praze. To znamená, zůstávaly tam peníze, byly tam holandské bankovní domy atd. Čili ty peníze tam aspoň částečně zůstávaly. Po válce k těm stovkám obcí, o kterých mluvil kolega Rabas, přibyly další stovky obcí, které zanikly díky odsunu. To byla další rána, další jizva. Ale přišly také jáchymovské doly. To území se celé uzavřelo, celé to Jáchymovsko. Tam jste se dostali jenom na průkazku.

Ty škody, a teď budu mluvit o jáchymovské oblasti a o Horním Slavkově, ty nebyly nikdy zlikvidovány. To území nebylo nikdy revitalizováno. Dneska si příroda pomohla sama. Bývalé, ať doly nebo úpravny atd., co tam všechno potom zůstalo, zarůstá a je to v podstatě taková šílená paměť, která nám dává najevo, že se tam dobývalo ještě s těmi mukly. To je to nejhorší, a že mnoho politických vězňů přišlo o život. Ale do toho regionu nepřišly žádné peníze nazpátek.

Dneska je šance dostat nějaké peníze nazpátek, ale vláda třeba rozhodne, že za to nerostné bohatství bude kasírovat jenom 1 %. Ale ona rozhodne vláda. Z toho 1 % jde část obcím, ta menší, a ta větší státu. Čili vláda si to reguluje, kolik půjde peněz do státního rozpočtu z přírodního bohatství nás všech.

O té zátěži tady mluvili také krásně kolegové Rabas a Balatka. My tam žijeme fakt trošku jinak. Je třeba si to uvědomit. To, co už tady také bylo řečeno, že z nějakého trojregionálního uskupení se v rámci České republiky udělá dvojregionální a že se v podstatě ty peníze, dotace, které dá Evropská unie postiženým regionům, tak se doplní všem ostatním v republice ze státního rozpočtu... Tak mi řekněte, jak se ty nůžky budou zavírat? Ony se budou dál rozevírat.

Karlovarsko je na tom ve všech ukazatelích úplně nejhůř z celé České republiky. Já bych chtěl vědět od pana ministra, co pro to chtějí udělat. Bez připojení na dálniční síť České republiky. Ve všem jsme úplně nejhorší, vysáváme tu oblast, jak můžeme. Teď, když potřebujeme pomoct, protože jsme hodně založení na cestovním ruchu mimo jiné, tak ji vlastně nedostáváme. Dostaneme 41 nějakých kompenzačních programů, které nefungují.

Podíváme-li se do sousedního Německa, kde jsem měl včera a předevčírem návštěvu z Německa, tam to funguje úplně jinak. Tam mají Covid listopad, Covid prosinec, do týdne dostanou peníze a funguje to jako hrom. My vymýšlíme další a další programy, nedá se v tom vůbec orientovat, podnikatelé jsou vyřízení, konkrétně v Krušných horách. A samozřejmě na celém Karlovarsku, lázeňství apod.

Takže já bych hrozně moc rád, aby konečně, tato vláda už nemusí mít hodně času, ale do budoucna, aby i ostatní regiony ČR, těch jedenáct, pochopily, v jaké jsme situaci, v čem tam žijeme a jaký dluh do těchto tří oblastí nám v podstatě všichni ostatní dluží. Byl bych rád, aby se ty nůžky začaly konečně uzavírat

Jinak ty pozměňovací návrhy, které tady byly navrženy, ty určitě podpořím, protože to vidím z toho místa, kde žiji, nevidím to z Prahy, z ministerstva.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama