Ing. Jan Horník

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2019 13:59:00

Tato daň státu nepatří. Vždyť je to všechno už jednou zdaněné

Tato daň státu nepatří. Vždyť je to všechno už jednou zdaněné

Projev na 8. schůzi Senátu dne 3. 5. 2019 k návrhu zákona, kterým se mění zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí

Vážený pane předsedající, předkladatel tady není, kolegyně a kolegové. Co jsme tady již déle, tak si vzpomínáme, jaký byl vývoj této daně. Svého času jsem dokonce dával pozměňovací návrh, aby tato daň byla snížena aspoň ze 3 % na 2 %, dneska jsou to 4 %.

Ta daň je nemorální, protože tady bude sice výpadek 6,5 mld Kč, to je krásné, ale ona tato daň státu vlastně nepatří. Vždyť je to všechno už jednou zdaněné. Co je na tom, že státu bude chybět 6,5 miliardy.

Stát, který je nejhorším hospodářem, a je jedno, kdo sedí na ministerstvu financí.

Pamatuji si, když byla tato daň navýšena, mám dojem o 1 %, ze 3 % na 4 %. A bylo to zdůvodňováno tím, že jsme byli v té době v krizi, která přišla v roce 2008, 2009. A tak si stát vypomohl ještě jedním procentem navíc. Vždyť je to nemorální. Jakým právem stát , když mi něco patří, na mně chce další finanční prostředky, když já se rozhodnu nemovitost prodat.

Ze začátku tady byly pochybnosti, kdo ji bude vlastně platit, jestli kupující nebo prodávající. Ale neměl by ji platit vůbec nikdo. Co je tomu státu po tom. Je to moje, stát s tím nemá nic společného. Já zaplatím poplatek na katastru nemovitostí, a tím to pro mě padá.

Celý tento zákon byl od začátku špatně nastaven, stát si jenom vypomáhal, když má díru v kase. A říkám znova, je úplně jedno jaký je tam ministr financí a jestli je zleva nebo zprava. Tato daň je naprosto proti občanům této republiky! A proto se přikláním k tomu, aby byla zrušena. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama