Ing. Jan Horník

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2021 22:48:00

Vakcinaci nejsme schopní uskutečnit tak, jak bychom chtěli

Vakcinaci nejsme schopní uskutečnit tak, jak bychom chtěli

Projev na 5. schůzi Senátu 27. ledna 2020 k návrhu usnesení Senátu k aktuální situaci v důsledku platných omezení v nouzovém stavu a celostátní očkovací strategii

 Vážený pane ministře, vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové.

Původně jsem chtěl navázat na to, co říkal kolega Větrovský. Týká se to sportu, vůbec pohybu na zdravém vzduchu, což všeobecně slýcháváme, že to je jedna z věcí, která může pomoci náš organismus proti covidu aspoň částečně zcelit. Děti, jejich rodiče vyrůstají mezi čtyřmi stěnami, koukají na přiblblé displeje několik hodin a chodí spát ne ve 22 hodin nebo v 20 hodin, ale chodí spát také ve 2 hodiny nebo v 3 hodiny, mají naprosto rozhozený život. Podle mého, děti by měly jít do škol, protože jinak ta situace je úplně neudržitelná. A mám dotaz, zdali je tím důvodem, aby nešly do škol aspoň ty menší ročníky, ty nižší, zdali je to dáno i učitelským sborem? To znamená, že učitelé se obávají, aby děti mohli učit. To je první dotaz.

Druhý dotaz související se sportem je, že některá odvětví v ČR byla naprosto zastavena, nemohou podnikat, ale neudělali jsme to třeba v průmyslu, nezavřeli jsme Škodovku, nezavřeli jsme jiné firmy, které jsem měl možnost navštívit, a vím, jak oni se brání tomu, aby se jim dostal covid na pracoviště. Dělají to v podstatě hodně podobně jako my třeba tady v Senátu. Uzavřít celé odvětví třeba lyžařských areálů, to je taková rána pro lidi, kteří žijí na horách, kteří většinou nemají jinou možnost obživy než být aspoň v zimě zaměstnáni v areálech, samozřejmě i pro podnikatele, a nebudu už teď vůbec mluvit o tom, v jaké situaci se ocitly hotely a restaurace na horách.

Přitom by se určitě našly nějaké cesty, že by hotely například ubytovávaly jenom v ob pokoji, tzn. má někdo 20 pokojů, může ubytovat jenom 10. Žádné krátkodobé pobyty, ale týdenní pobyty, s tím, že končí v sobotu, den volna, teprve v neděli odpoledne by se mohli lidé ubytovat. Museli by se prokázat antigenním testem anebo by museli prokázat, že mají už dostatek protilátek, protože covid-19 prodělali. Toto všechno by byly cesty. Vím, že se do toho mnohým nechce, že na jedné straně je ta společnost, která de facto přežívá doslova a do písmene, na druhé straně je ten problém v nemocnicích.

roblém máme v nemocnicích, ale ten problém už je obrovský i v podnikatelské sféře, kde pracují desetitisíce lidí v tomto byznysu, lidem dochází peníze a už je nemají de facto z jarní a z podzimní vlny. Takže se chci zeptat, jestli v tomto se snaží vláda nějak konat, protože podle mého názoru z toho, co vidíme, že vakcinaci nejsme schopní uskutečnit tak, jak bychom chtěli, protože nemáme tu vakcínu, takže nám nezbude nic jiného, než že se budeme muset promořit.

Jeden příklad za všechny. Jsme malá obec, samozřejmě přesně vím, protože obec je malá a sleduji, kdo je nahlášen do systému, že má covid, vím to úplně přesně. Ale pak vím od dalších obyvatel, že ten covid také všichni už měli. Počítám se mezi jednoho z nich. Chci se zeptat, zdali když bude nějaká očkovací strategie a budu mít nějaký očkovací pas, zdali se uvažuje, když prokáži protilátky, které mám dnes na úrovni 5,35, jestli je to dostatečné na to, abych v podstatě ani teď nemusel absolvovat vakcinaci, čímž bych trošku odlehčil tomu systému, protože jsem si ten covid dost blbě docela prodělal. To je další dotaz.

Pak se chci zeptat na problémy týkající se lázeňských provozů. Víte, je to hrozné, když máte kolegu kamaráda dlouholetého, který je šťastný, že odejde do lázní, já mu ještě říkám, hele, v této době bych to moc neriskoval, bylo mu přes 70 let, a já bych tam nešel, když tak bych ambulantně to absolvoval, a on, to ne, těším se na to, budu tam spát, dostanu najíst. Takže si udělal PCR test, přišel v pořádku do nemocnice, odcházel s covidem, zemřel nám. Ptám se: Proč v lázeňských zařízeních, protože tam chodí povětšinou starší obyvatelé se léčit, se neudělá strop maximálně 65 let nebo možná jiný strop, starší občané, že bohužel do lázní teď nebudou moct? Pokud to nejsou pacienti, kteří už prodělali covid a mají třeba obranné látky anebo mají třeba vakcinaci, tak ti by tam samozřejmě mohli. Ale proč neléčíme zdravotní problémy mladších generací, v tyto okamžiky, proč shlukujeme starší osoby nad 65 let v těchto lázeňských zařízeních?

Mám dojem, že co jsme nezvládli v celé republice, nedovedli jsme ochránit naše nejstarší. Mám dotaz. Mám maminku 93 let, když jsem se snažil prokousat tím systémem, abych ji přihlásil na očkování, tak to je hodně iluzorní, pokud si někdo myslel, že starší občan je schopen se vůbec přihlásit. On se hlavně nikam nedovolá, když už umí telefonovat. Maminka zvládá tedy dotykový telefon, to je pravda, na druhou stranu internet už nezvládá, musím říct, já, který ho relativně dobře zvládám, nebyl jsem schopen hrozně dlouho intuitivně se dostat k tomu přihlášení, intuitivně, úplně pro pitomce, aby na ministerstvu zdravotnictví bylo jednou, přihláška rudě, tam na to kliknu a takhle mě to doprovází. Musím se k tomu nejdříve prokousat. Ale to není kritika. Spíš se snažím z té praxe uvést věci tak, jak to je.

To, že neumíme ochránit naše spoluobčany starší 75 let, mám ve vlastní rodině, jedna teta byla hospitalizována mezi svátky s těžkými bolestmi hlavy, kterými trpí dlouhodobě, s migrénou. Přišla bez covidu, byla na normálním lůžku, byly tam ještě dvě pacientky, byla covidová. Druhá, v pečovatelském domě, 95 let, opět, nic jí nebylo, nikam nechodila, dokonce komunikovala s rodinou jenom přes možnost internetu, tzn. tam nebyl žádný styk, covidová. Čili mě by docela i zajímalo, jestli, a tato statistika určitě bude, pane ministře, máme statistiku, kolik těch covidových bylo nad 75 let. Možná to někde je, ale já jsem to nedohledal. Na to bych také docela rád slyšel odpověď.

Zkušenosti ze sousedního Německa. Dnes čteme, že jsme pro Německo úplně těmi nejhoršími, jakými můžeme být. Zažíváme na hranicích obrovské problémy v Karlovarském kraji, ale určitě i jinde, s pendlery. Paradoxní na tom je, že někteří pendleři z mého okolí, tzn. tam, kde žiji, si přivezli covid právě z Německa. Šéf firmy dostal covid, lehla celá rodina, a dáma, která tam pracuje, to přinesla domů, nakazila dvě sestry, nakazila manžela.

Když jsem se ptal, jestli to v Německu trasují, jestli to někde nahlašují, tyhle případy, které se tam u nich stanou, směrem k nám do ČR, tak mi bylo řečeno, že ne. Tak já nevím, to bych taky docela rád slyšel, jestli tomu tak je nebo ne.

A pak asi poslední příklad. Na hranicích máme sousední obec, která má 6500 obyvatel. Když jsem mluvil se starostou, který řešil nějaké problémy ve spojitosti s ČR, tak mi říkal: „Hele, Jane, abych se ti přiznal, já na to ani nemám vůbec čas, tohle řešit, protože já z těch 6500 obyvatel mám 1050 coviďáků.“ Takže to není asi až tak, že my jako pendleři vozíme covid do Německa, ale mám zkušenosti přímo z místa, že to funguje i obráceně. Samozřejmě by tomu hodně pomohlo, kdyby třeba ta rodina, o které jsem mluvil, si zašla, a teď je otázka, oni si to zaplatí, asi to do systému přes zdravotní pojišťovny nejsme schopni dostat, ale že by si zašla, dostala by výsledek, kolik má protilátek, a na základě toho už by měla trošku jiný pohyb, zejména by se vědělo, že ona už se nemůže nakazit. Samozřejmě mohla by přenášet, to asi ano...

Děkuji předem za zodpovězení dotazů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama