Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2016 12:00:45

Zatím není důvod pro finanční pomoc pro OKD

Zatím není důvod pro finanční pomoc pro OKD

Na mimořádném tiskovém brífinku k žádosti těžební společnosti OKD ministr Jan Mládek uvedl, že nevidí důvod pro podporu žádosti firmy OKD o státní pomoc ve výši až 723 milionů korun.

Žádost podle něj nereflektuje aktuální situaci, ve které se firma nachází. Upozornil mj. na nabídku od státního podniku Diamo, nevyjasněnou podporu ze strany Moravskoslezského kraje a aktuální ceny uhlí na světových trzích.

"Státní podnik Diamo dne 16. prosince 2016 nezávazně nabídl za OKD 1 korunu. Takovým krokem by na sebe převzal zodpovědnost za technický útlum a sociální programy. Poskytnutí státní pomoci v tomto mezidobí by zhoršilo postavení Diama a poskytlo by výhodu a prostředky soukromému vlastníkovi," řekl ministr Jan Mládek.

Ministr připomněl, že je stále ve hře i možnost úspěšné reorganizace společnosti. Uvedl dále, že by nového soukromého investora uvítal, ale ten by měl na svěřenecký účet složit prostředky potřebné na technický útlum a sociální programy.

"Dokud státní podnik Diamo šachty nekoupí za jednu korunu a nebudeme mít tak příslib investic do technického útlumu a na sociální programy, není důvod, aby stát poskytl veřejnou podporu. V lednu se proto uskuteční jednání se signatáři dopisu," vysvětlil ministr Jan Mládek.

Ministr zdůraznil podporu krajského zastupitelstva jako jednu z nezbytných podmínek pro případné schválení veřejné pomoci vládou. "Nedovedu si představit, že by vláda schválila finanční pomoc, aniž by se za takový návrh výslovně nepostavil Moravskoslezský kraj – jeho zastupitelstvo, rada a hejtman," uvedl ministr.

Dále nebyla podle něj zohledněna ani aktuální situace na trhu s uhlím. "Ceny uhlí stoupají. Samozřejmě je otázkou, jak dlouho takový stav bude trvat. V tuto chvíli je ale situace dramaticky jiná, než tomu bylo před několika měsíci," upozornil ministr Jan Mládek.

"V současné době proto nevidím jediný důvod navrhovat finanční pomoc tak, jak to žádá vedení OKD. Vidím to jako důvod pro jednání. Plně doufám, že se takové setkání zúčastní i pan hejtman, čímž by se za případnou veřejnou pomoc postavil Moravskoslezský kraj svou jednoznačnou podporou tak, jak tomu bylo v minulosti," sdělil ministr Jan Mládek.

"Dovedu si představit pomoc státu při údržbě dolu Frenštát, ale první podmínkou je převedení dolu na státní podnik Diamo. Vyvarovali bychom se situací, kdy by se z toho stal benefit pro soukromého vlastníka," dodal ministr Jan Mládek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama