Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2021 11:33:00

Evropská unie má vakcíny předobjednané pouze na papíře

Evropská unie má vakcíny předobjednané pouze na papíře

Komentář na facebookovém profilu k nedostatku vakcín

 Nehledě na chyby české vlády, ani EU stále nemá k dispozici dostatečný počet dávek (jedno, od kterého výrobce), resp. má jej předobjednaný pouze na papíře a dodávky dále váznou. Jak je to možné?

Obvykle se říká, že proto, že EU začala uzavírat kontrakty pozdě a že výrobci nejsou schopni dostát objednávkám. To je ale, zdá se, jen část pravdy. Novinář Dave Keating ve svém obsáhlém twitterovém seriálu přišel s dalšími zajímavými důvody:

  1. EU se sice příliš neopozdila s uzavíráním kontraktů, opomněla ale do nich zařadit klauzuli “EU first” - tedy, že dodávky musí primárně směřovat do EU, ne jinam. To Velká Británie si do smluv takovou klauzuli prosadila.
  2. Na rozdíl od USA, EU nevyhlásila plošný zákaz exportu v Evropě vyrobených vakcín jinam (začala s tím až teď). Zatímco v USA vyrobené vakcíny se tedy očkovaly pouze v USA, v EU vyrobené vakcíny se vesele vyvážely do Kanady, Japonska a jinam do světa.
  3. EU nenašla evropského partnera pro klíčovou vakcínu, vyvinutou v laboratořích BioNTech. Ty se tedy spárovaly s americkým Pfizerem, který má ovšem většinu výrobních kapacit v USA, takže se na ně vztahuje zmíněný zákaz exportu z USA.

Stručně a velmi zjednodušeně shrnuto: za nedostatek vakcín v EU může to, že “britské” vakcíny (AZ, Johnson&Johnson) jsou dodávány přednostně do Británie (podle klauzule “Britain first”), zatímco “americké” vakcíny (Pfizer, Moderna) se nesmí z USA do EU vyvážet. EU je tedy odkázána především na výrobní kapacity těchto nadnárodních firem na svém vlastním území, které jsou zatím nedostatečné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama