Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2012 19:47:00

Zmražení rozpočtu EU je v našem zájmu, bankovní unie nikoli

Zmražení rozpočtu EU je v našem zájmu, bankovní unie nikoli

Občanští demokraté v Evropském parlamentu podporují v příštím rozpočtovém období 2014 - 2020 zachování současné výše rozpočtu EU.

Současně usilují o reformu výdajů tak, aby Evropská unie snížila byrokratickou zátěž, podstatně omezila plýtvání na straně evropských institucí a prioritně podporovala ty oblasti, které podporují ekonomický růst, jako např. vědu a výzkum nebo rozvoj dopravní infrastruktury.

Europoslanci ODS zároveň odmítají návrhy na zavedení tzv. vlastních zdrojů rozpočtu EU, které by nutně představovaly nové evropské daně, například daň z finančních transakcí nebo nejrůznější formy uhlíkových daní.

"Je to opravdu smutný pocit sedět v instituci, která ztratila smysl pro realitu tak moc, jako se to přihodilo Evropskému parlamentu," řekl ve Štrasburku europoslanec Jan Zahradil. "Většina si navíc stále ještě myslí, že reprezentuje evropské občany, že je možné vybudovat nějaký jednotný, centralizovaný federální státní útvar místo Evropské unie. A požadavky na zavedení vlastních zdrojů evropského rozpočtu bohužel patří do argumentační výbavy tohoto federalistického proudu. Vlastní zdroje evropského rozpočtu samozřejmě umožní Evropskému parlamentu a Evropské komisi tento rozpočet dále nafukovat. Oslabí linku mezi národními státy, tedy základními kameny evropské integrace, a evropskou úrovní. A umožní Evropské komisi a Evropskému parlamentu národní státy dále obcházet. Právě proto je tento princip zcela nepřijatelný  a doufám, že  Evropská rada a ty vlády, které ještě nepozbyly zdravého rozumu, řeknou tomuto plánu jasné NE."

Stejně tak je podle šéfa europoslanců ODS Jana Zahradila potřeba odmítnout i plány na bankovní a fiskální unii. "Jako obvykle slouží i tato krize evropským federalistům k tomu, aby více či méně skrytě, podle hesla ´nikdy nepromeškej dobrou krizi´, dále prosazovali své plány na vytvoření jednotného evropského státu," řekl Jan Zahradil. "Vytvoření fiskální unie neznamená nic jiného, než podřízení našeho státního rozpočtu nějakému centrálnímu dohledu z Bruselu, a vytvoření bankovní unie neznamená opět nic jiného, než podřízení našich relativně zdravých bank stejnému centrálnímu dozoru. A ani jedna varianta pro nás není výhodná."

Ing. Jan Zahradil
předseda poslaneckého klubu EP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama