Ing. Jaromíra Vítková

  • KDU-ČSL
  • Blansko
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2020 7:41:00

Předškolní vzdělávání má velký význam pro celkový rozvoj dítěte

Předškolní vzdělávání má velký význam pro celkový rozvoj dítěte

Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice v Senátu uspořádal kulatý stůl k "Otevřenému dopisu pedagogů mateřských škol k situaci v předškolním vzdělávání“.

Kulatý stůl zahájil předseda výboru Jiří Drahoš a celou diskuzi moderovala senátorka Jaromíra Vítková. Na kulatý stůl byli přizváni odborníci z příslušných ministerstev, institucí a také zástupci mateřských škol a zřizovatelů.

„Předškolní vzdělávání má velký význam pro celkový rozvoj dítěte. V tomto období se dítě vyvíjí a nejrychleji učí. Je proto velmi důležité zkvalitňovat podmínky nejen pro děti, ale také pro učitele. Pedagogická komora iniciovala otevřené dopisy, ve kterých jsou shrnuty zásadní problémy předškolního vzdělávání. Proto jsem společně s Výborem pro vzdělávání iniciovala organizaci kulatého stolu v Senátu,“ sdělila senátorka Jaromíra Vítková.

Na začátku prezentovaly ředitelky mateřských škol a zároveň iniciátorky dopisů největší úskalí předškolního vzdělávání, která uvádějí v otevřených dopisech. Velkým problémem je podfinancování předškolního vzdělávání. „Iniciátorky dopisů také poukázaly na velké počty dětí ve třídách na jednu učitelku, kdy v mateřské škole může být až 28 dětí (na výjimku) na učitelku. Iniciátorky dopisů usilují o posílení pracovní síly pro třídu během dne,“ sdělila senátorka.

Učitelky v mateřských školách jsou přetěžovány a velké procento je ohroženo syndromem vyhoření. Ředitelky vidí velkým problém v tom, že při snížení počtu dětí ve třídě musí snížit také další nepedagogické pracovníky, což je komplikované například v jídelně. V neposlední řadě je problémem nadměrná administrativa, která ředitelky zahlcuje. Na kulatém stole zazněla také problematika dětských skupin nebo srovnání legislativy mateřských škol se slovenskou legislativou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama