Ing. Jaroslav Zámečník, CSc.

  • SLK
  • Liberec
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.08.2018 21:48:23

Liberec dostal miliardu navíc, přesto chybí nové investice

 Liberec dostal miliardu navíc, přesto chybí nové investice

Za celé uplynulé volební období město Liberec dostalo v součtu o téměř 1 miliardu Kč navíc oproti tomu předchozímu. Přesto městu chybí nové investice.

V uplynulých 4 letech se díky ekomonice ČR zlepšila finanční situace města Liberce. Ještě v roce 2015 zastupitelédaňové příjmy ve výši 1,3 miliardy, pro rok 2018 to už bylo  1,7 miliardy Kč.  Za celé uplynulé volební období tak město Liberec dostalo v součtu o téměř 1 miliardu Kč navíc oproti tomu předchozímu. Přesto městu chybí nové investice. 
 
Liberci chybí nové investice
Bohužel se zvýšení příjmů města toto neprojevilo v žádné nové významné investici, která by občanům města znatelně zlepšila život.  Nezačala rekonstrukce bazénu, nezačala rekonstrukce bývalé budovy galerie, nedošlo k výstavbě nové silnice v Pastýřské ulici, nezačala rekonstrukce budovy Uranu., nedošlo ani k výstavbě tramvajové trati do Rochlicee, nedošlo k zahájení výstavby parkovacího domu a  termilálu, nedošlo ani k zahájení prací na sběrné komunikaci přes Hanychov.  Na opravy komunikací a chodníků bylo z rozpočtu města uvolnováno v průměru jen 60 mil.Kč ročně, což způsobilo další postupné zhoršování celkového stavu silnic města. Nepovedlo se také dokončit územní plán města, bez kterého město Liberec stagnuje. 
 
Zadlužení města fakticky nekleslo
Na konci roku 2014 město dlužilo 2 miliardy Kč, přičemž na spořícím (amortizačním) fondu již mělo našetřeno 245 mil.Kč na splacení dluhů. Zadlužení města tedy bylo přibližně kolem 1,8 miliardy Kč. V současnosti dluží město stále kolem 1,8 miliardy Kč a navíc si u banky otevřelo další úvěr ve výši 250 mil.Kč na financování projektů, např. rekultivace skládky Ligranit apod. 
 
Liberec v dotacích zaspal
Město Liberec zaspalo I v čerpání dotací.  Rezort rozvoje města se příliš soustředil na zpracování co největšího počtu dotačních žádostí bez ohledu na potřeby města a obyvatel. Honila se kvantita, ale zapomnělo na kvalitu. 
Největší propad nastal v čerpání prostředků z Integrovaného plánu rozvoje území Liberec – Jablonec, kde podle závazného plánu mají být do října 2018 dokončeny projekty bezmála za 800 milionů Kč. Dokončeny jsou pouze 2 projekty libereckého dopravního podníku, a ani zde vedení města nebylo schopno pohlídat správnou a bezchybnou realizaci a zřejmě o prostředky přijde. 
 
Co se ve městě povedlo
Mezi pozitivní událost pro město Liberec řadím zejména dostavbu rychlého silničního propojení mezi Libercem a Jabloncem. Zde je nutno ale podpotknout, že se nejednalo o stavbu města, ale státu respektive Řediteství silnic a dálnic a stavba v hodnotě 2 miliard Kč trvala po etapách skoro 10 let. 
Hlavní pozitivní zprávou je to, žeLiberec dosáhl již 104 tisíc obyvatel. Narozdíl od mnoha jiných měst Liberec soustavně roste a je zajímavým místem pro bydlení a život. 
 
Jaroslav Zámečník
Kandidát na primátora města Liberce
Starostové pro Liberecký kraj
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama