Ing. Jindřich Hradecký

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2018 11:51:12

Bláznivá poslankyně Pirátů chce lidem zkomplikovat topení dřívím

Bláznivá poslankyně Pirátů chce lidem zkomplikovat topení dřívím

UPOZORNĚNÍ: Žadatelé, kteří si vystáli frontu na kotlíkovou dotaci a pořídili si moderní ekologický kotel na biomasu, mohou po přečtení článku dostat záchvat vzteku. Ve Sněmovně už totiž zaznívají hlasy pro zákaz jejich používání!

Je mnoho věcí, do kterých by se politici plést neměli a u vytápění lidských obydlí to platí dvojnásob. Již několikrát vládnoucí garnitury přesvědčovaly lidi k přechodu jiný způsob vytápění a vždy to končilo špatně. Někteří politici možná naivně věřili, že změna způsobu vytápění přispěje ke zlepšení ovzduší, většina z nich ale byla ve vleku energetické lobby s cílem vytáhnout z lidí další peníze. Další politici pak vytápění rozuměli asi jako koza petrželi. Nebo spíš jako koza biomase, viď Kateřino? Tak si to pojďme zrekapitulovat.

1. Dotace na elektrické přímotopy

To byl velký podvod na lidech v 90. letech. V nezatepleném domku bez dalšího zdroje tepla např. v podobě krbových kamen je elektřina jedním z nejdražších způsobů vytápění. Strůjcům této přímotopné kampaně vůbec nešlo o čistější ovzduší, ale o dočasné zvýšení spotřeby elektřiny. Tento dotační trik měl za cíl ospravedlnit dostavbu Temelína.

2. Dotace na výstavbu plynových přípojek

Díky státním dotacím se k odběru plynu přihlásily domácnosti, které by jinak o plynofikaci zájem neměly. Jak ale ceny plynu stoupaly, odběratelé se začali houfně odpojovat a distribuční síť tak byla zatížena velkým množstvím nevyužitých přípojek. Jejich správa a údržba se nyní nespravedlivě rozúčtovává na zbylé odběratele.

3. Dotace na instalaci tepelného čerpadla

Tohle na začátku znělo úplně pohádkově. Z jedné kilowatthodiny elektřiny získáte až pětinásobek tepla. Jenomže to mělo (a stále má) několik háčků. Gigantické pořizovací náklady, pokles účinnosti při nízkých venkovních teplotách a po čase také poruchovost a závislost na specializovaném servisním technikovi. Takže pro většinu domácností se pak po letech tepelné čerpadlo stává zdrojem domovního hluku a starostí. A to nemluvím o ekologických dopadech používaní freonů, bez kterých dříve dotovaná čerpadla nemohla fungovat.

4. Fotovoltaické šílenství

Tohle spatřuji jako největší podvod na lidech od dob sametové revoluce. Poslanci ČSSD a Zelených prosadili zvýšení výkupních cen pro solární energii, na jejíž odkup má producent ze zákona nárok. Když to zjednoduším, je to podobně absurdní, jako kdybych požadoval po sousedovi, aby povinně a za desetinásobek běžné ceny odebíral moji elektřinu, kterou si v rámci udržování kondice vyrábím na rotopedu.

5. Zákaz instalace přímotopů jako jediného zdroje

Pokud si budete chtít postavit domek a topení řešit elektřinou, ať už v podobě přímotopů nebo elektrokotlem, tak na tento způsob vytápění nedostanete povolení. Prý kvůli tomu, že česká elektřina není vyrobena takovým podílem obnovitelných zdrojů, jaký po nás požaduje Evropská komise.

6. Kotlíkové dotace

Pokud si myslíte, že kotlíkové dotace jsou nespravedlivým přerozdělováním peněz ve prospěch lidí, kteří si vystojí frontu na nový kotel, tak máte pravdu. Jenomže vůči těm "vyvoleným" příjemcům dotace se tady možná chystá jeden velký megapodraz. A to v podobě budoucího zákazu používání kotlů čtvrté a nižší emisní třídy. Tedy mimojiné i těch, na jejichž pořízení se kotlíkové dotace dneska vyplácejí. Opravdu nekecám - zde je příklad peletkového kotle ATMOS, jehož používání možná bude brzy zakázáno.

Ptáte se kdo s touhle ptákovinou přišel? Nebyla to legendární Kateřina Biomasa, nýbrž poslankyně České pirátské strany Dana Balcarová (ZDE se tím ještě chlubí). Tedy strana, kterou mnozí volili v naději, že okleští pravomoce Ochranného svazu autorského a dalších pěti kolektivních správců autorských práv. Jenomže ne. Programem dnešních Pirátů je solidarita s přistěhovalci, prohlubování evropské integrace a přijímání zákazů podobně absurdních jako je tento.

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama