Ing. Jindřich Hradecký

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2018 11:48:08

Hradecký (Svobodní): Mravence v kuchyni nezničíte rozkopáním lesního mraveniště!

Hradecký (Svobodní): Mravence v kuchyni nezničíte rozkopáním lesního mraveniště!

Představte si, že Vám po kuchyňské lince lezou mravenci a místo utěsnění otvoru ve zdi Vás manželka pošle do lesa s motykou rozhrabávat lesní mraveniště. A tam si přes noc rozbalit stan a hlídat, jestli se už mravenci neumoudřili.

Tohle možná poněkud absurdní přirovnání mi připomíná situaci s bojem proti terorismu za poslední dobu. Je sice hezké, když nám politici vysvětlují, že je účinnější s terorismem bojovat přímo v místě, ale nějak ta strategie nefunguje. Čím více totiž západní mocnosti angažují na Blízkém východě, tím více stoupá počet nebezpečných radikálů nejen tam, ale i v západní Evropě.

Zvláště od doby, co začala americká armáda vyzbrojovat syrské radikály (v mainstreamových médiích nazývaných opozice) v boji proti legálně zvolenému prezidentovi Asadovi, začalo do Evropy proudit stále více přistěhovalců. Situace se ještě více zhoršila po americko-francouzkém útoku na Libyi. Muamar Kaddáfí už tehdy varoval Tonyho Blaira, že po vlně násilných revolucí čeká Evropu invaze islámských radikálů.

Spojitost současné bezpečnostní situace s násilným exportem západní demokracie do arabských zemí je dneska více než zřejmá. Přesto se přední čeští politici zmohou pouze na prohlášení typu "musíme dodržovat spojenecké závazky", "jsme členy NATO a jedině euroatlantická vazba je pro nás záruka bezpečnosti" nebo že "nebýt členy NATO, tak by nás anektovalo Rusko". A když už se nějaký poslanec opováží navrhnout referendum o vystoupení z NATO, tak je označen za "nedemokrata, který je nebezpečím pro polistopadový vývoj".

Netvrdím, že máme ze Severoatlantické aliance vystupovat (ačkoliv z EU bych vystoupil okamžitě). Naopak bychom měli jako členská země ve spolupráci se zeměmi V4 bazírovat na tom, aby:

  • NATO dodržovalo svůj status obranné aliance a aby se členské státy nepodílely na rozbíjení suverénních států
  • se země V4 nemusely podílet vojensky ani finančně na nápravě škod z nesmyslných vojenských tažení a jejich důsledků
  • se Severoatlantická aliance soustředila na boj proti lodím neziskovek, které ve velkém svážejí přistěhovalce do Evropy
  • členské země neplýtvaly energií na teatrálních přesunech vojenské techniky po dálnicích směrem k ruským hranicím, protože tam nehrozí reálné nebezpečí

Ale abych se vrátil k přirovnání z nadpisu. Když by se manžel z lesní mise vrátil pokousaný, či ho v horším případě mranenci sežrali až na kost a mravenců za kuchyňskou linkou by bylo ještě víc a přibyli by k nim zrzaví, tak by mě bylo onoho manžela líto. Poslechl rozkaz manželky a šel do lesa bojovat za kuchyňskou linku bez mravenců.

Je mi jasné, že budu označen za hloupého komunistu a čtenáře Aeronetu a že počet lajků mé facebookové stránky klesne o čtvrtinu. Bohužel v českém Parlamentu postrádám stranu, která by měla pravicový ekonomický program, ale v zahraničních věcech by ctila princip nevměšování se do záležitostí cizích zemí.

Autor je předsedou Svobodných pro Liberecký kraj

Vyšlo na blogu iDnes

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama