Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.02.2012 9:34:58

Boj proti vyloučení je potřebný

Boj proti vyloučení je potřebný

Dostal jsem od občana dotaz zda vládní agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách nepracuje na úkor druhých občanů a zda tato agentura spíše nepovzbuzuje nenávist českých občanů k romům.

Opravdu nemyslím že volání po zrušení této agentury a její obvinování z diskriminace je štastné. Naopak - útoky na politiku antidiskriminace zhoršují rovnost šancí pro lidi, jejichž sociální situace (vzdělání, pracovní návyky, sociální kontakty atp.) je na nejnižší úrovni. Jde o kvalitu začleňovábní a ne o vylévání dítětě z vaničky.   Sociální vyloučení (cizím slovem exkluze) je vážný a bohužel stále sílící problém. A netýká se zdaleka etnických minorit, ale i členů majoritní společnosti. Romové jsou jen první obětí tohoto trendu, který  dál a dál destruuje sociální jistoty. Za nepřizpůsobivého parazita mohou být za chvíli označeni i běžní lidé kolem nás, kteří se pak snadno stanou také hromosvodem na frustraci z nefungující společnosti. 

    Bylo by absurdní, pokud by sami ti, kteří se dostávají do existenčního ohrožení, zesilovali atmosféru sociální nesnášenlivosti. Neříkám že anticiganismus ve společnosti je tvořen jen nenávistnými rasisty, ale bohužel i jinak rozumní lidé v rozjitřené atmosféře jsou schopni kývnout na zcela nepřijatelný princip presumpce kolektivní viny. Tomu by se němělo podléhat (u politiků to mám dokonce za trestuhodné). Vina je vždy individuální a je věcí soudů. 

     Nenávist a diskriminaci určitě nešíří ti, kteří pracují na poli sociáních programů. K řešení sociálního vyloučení jsou nutné konkrétní politiky a nástroje. Úplný základ samozřejmě vidím v nabídce práce zejm. v nejvíce postižených regionech. Vládní agentura a vládní koncepce boje se sociální iexkluzí je jedním z nich. To neznamená že s její současnou podobou souhlasím nebo že chválím činnost např. vládní zmocněnkyně pí Šimůnkové.  Ostatně práci těchto institucím kritizují i někteří romští předáci.

     Volat po zrušení tohoto nástroje aniž bych řekl co je třeba dělat mám opravdu jen za populistický výkřik, který jde i proti trendu v zahraničí. Smyslem debaty by mělo být navrhnout jak by měla lépe fungovat. Agentura by měla mít větší kompetence, aby i při větším rozpočtu (částky kterými disponují jsou k rostoucí váze problému směšné) Ale to znamená i kvalitní kontrolu aby bylo možné předcházet případům tzv. etnobyznysu. Pár nadšenců pro sociální práci v terénu (jinak jistě chválihodná práce) určitě nestačí.

    Pasivita  a snaha vyvézt problém za hranice komunity nic neřeší, situaci zhoršují zejm. ti, kteří spekulují v oblasti sociálního bydlení (vytvoří gheto, shrábnout podporu a výsledek nula). Neúčinnost tzv. čunkobuněk je známá, zneužití veřejné podpory určitě není specifikem právě těchto programů - věcí . Změnit vzorce chování těch, kteří jsou v  situaci sociálního vyloučení už dlouho nevyřeší jen represe, ale i prevence a podpůrné programy (označovat je za diskriminační je nesmysl).

    Reakce některých romů na sociální konflikt je skutečně neadekvátní,  ale myslím že má opravdu kořeny v staletém anticiganismu - málo kdo z majoritní společnosti si dokáže představit co je to být i v té nejnižší vrstvě společnosti každý den za parvenu, pro kterého jsou rovnost šancí jen pustým formalismem.  Odlišná je bohužel i reakce na extrémní projevy - reakce typu "nesnáším rasismus  a cikány" bohužel není jen špatný vtip.. Civilizovaná společnost židovský holocaust chápe jako zvěrstvo, ale romský "porajmos" zůstává na okraji zájmu. Romové bez vzdělání jsou dnes prakticky bez šance a není divu, že bílým moc nevěří. To je zase druhá strana problému.. Nikdo v ČR i jinde nemá zázračné řešení, ale nelikvidujme tedy aspoň  to, které tu je a které se učíme používat.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama