Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2010 12:25:00

Česko udržuje své závazky na solidní úrovni

Česko udržuje své závazky na solidní úrovni

Vyjádření Jiřího Dolejše, stínového ministra KSČM pro resort financí a poslance PČR, ke zprávě ČNB o investiční pozici a zadluženosti ČR vůči zahraničí k 30. 6. 2010.

Za druhé čtvrtletí letošního roku vzrostl podle informace ČNB zahraniční dluh Česka. na 46,3 % HDP. Toto číslo samo o sobě nevypovídá o zdraví české ekonomiky, odráží však vliv několik činitelů: mírné ekonomické oživení, aktuální dopad kurzových vlivů ale  i další růst veřejného dluhu.

Především je třeba si uvědomit, že 1,686 bilionu korun zahraničníhobdluhu představuje zahraniční dluh vládního i soukromého sektoru dohromady a vládní sektor z toho představuje jen 22,6 procenta. Saldo transakcí na finančním účtu platební bilance ovlivnilo jak vývoj investování, tak cenové vlivy. Vnější nerovnováha země, kterou ukazuje platební bilance, je také výrazně ovlivňována nízkou mírou reinvestovaného zisku.

Růst zahraničního zadlužení byl patrný zejména ve vývoji stavu bankovních závazků (bankovní sektor tvoří 25,4 procenta dluhu). Bankovní sektor ale zaznamenal také růst aktiv v podobě přírůstku stavu krátkodobých vkladů a úvěrů poskytnutých do zahraničí. Potvrzuje to dobrou kondici bank v ČR, tak fakt že nárůst bankovních poplatků a nižší úroveň úvěrové angažovanosti na domácím trhu nemůže tento sektor svádět na dopady krize. Objem tuzemských přímých investic v zahraničí se přitom nezměnil.

Pokud jde o zahraniční dluh vládního sektoru, jeho nárůst  souvisí s dalším prodejem vládních dluhopisů zahraničním investorům a s čerpáním úvěrů na rozvoj infrastruktury od Evropské investiční banky (EIB). S růstem zahraničního dluhu vládního sektoru roste objem dlouhodobé zadluženosti a také růst nákladů na dluhovou službu. V mezinárodním srovnání podprůměrná zadluženost ČR ovšem udržuje cenu těchto zahraničních závazků zatím na solidní úrovni.

Jiří Dolejš, stínový ministr KSČM pro resort financí, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama