Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2010 18:51:00

Český ráj klientelismu je dílem pravice

Český ráj klientelismu je dílem pravice

Média straší řeckým zadlužováním a klientelismem českých politických dinosaurů.

V letošní předvolební kampani byla k záchraně politických pozic pravice využita mobilizace jiného druhu než v minulosti.

Média nastolila strašení neodpovědným »řeckým« zadlužováním a téma klientelismu českých politických »dinosaurů«. Volič ohrožený ve svých sociálních a ekonomických jistotách se měl děsit »bankrotářské levice«. Jako lék na deziluzi z ODS byl nabídnut jako mravní maják údajně nezkorumpovatelný aristokrat v čele TOP 09 a tvář z investigativních pořadů televize v čele Věcí veřejných. Cílem bylo, aby v konečném součtu pravice přece jen zastavila posun politického spektra doleva.
 
Takový výsledek by byl zjevně v rozporu s hlubšími životními zkušenostmi většiny populace. Statistické chování veřejnosti však někdy ovlivňují i velmi povrchní a iracionální skutečnosti. Především může působit akutní stav veřejného znepokojení z palčivých témat cíleně nastolených médii a vedoucí až k pocitu ohrožení, a to daleko vyššímu, než by odpovídalo skutečnému nebezpečí. Tento stav nazvali již koncem šedesátých let sociologové Stanley Cohen a Jock Young morální panika (srv. Folk Devils and Moral Panics, 1972).
 
Podnět, který takovou paniku vyvolá, může sledovat nějaký politický účel, např. vyvolat odpor namířený proti domnělému »veřejnému zlu« a legitimizující různá tvrdá opatření, která by jinak mohla narazit na odmítání; v takové atmosféře uvěřit, že nositelem populismu je jen levice a akceptovat další agresivní demontáž sociálních jistot. Něco jako zemanovská taktika spálené země s opačným znaménkem.
 
Hlas rozumu však nemusí být hlasem volajícím v poušti. Čtenářům Haló novin jsem již vysvětloval, že je možné skloubit politiku oddlužování s upevňováním sociálních jistot, že nejsme bankrotáři, ale že víme, kde na naše sliby brát.
 
Podobně konkrétní podobu má i naše protikorupční politika. Místo prázdných slovních exhibic nabízíme politickou vůli a konkrétní opatření, která se nemusí mnohým líbit, ale která budou fungovat.
 
Omezit korupční potenciál znamená zkvalitnit kontrolu a omezit plýtvání veřejnými zdroji. Podle odhadů ministerstva pro místní rozvoj se vydá na veřejné zakázky ročně asi 630 mld. Kč (vypisují je ministerstva, státní podniky, ale také kraje, města a obce). Trh s veřejnými zakázkami tedy v ČR tvoří více než 18 procent HDP. Jen Magistrát hlavního města Prahy vyplatil v roce 2009 na veřejných zakázkách přes šest mld. Kč. Další tendry vypisují městské části a obecní příspěvkové organizace (např. Technická správa komunikací HMP platila loni zakázky za dvě mld. Kč). Zakázky jsou obecně předražené odhadem o 15 až 20 procent, ušetřit tedy alespoň pět procent (celostátně 30 mld. Kč) by neměl být zásadní problém.
 
KSČM před parlamentními volbami připomíná zejména institut majetkového přiznání a postih nakupování politických přeběhlíků. ČSSD se soustřeďuje především na práci policie při postihu korupce a zrušení listinných akcií na jméno. Snížit prakticky nehospodárnost při veřejných zakázkách ovšem vyžaduje další kroky, které budou důležité i před komunálními volbami na podzim. Např. postih úředníků, pokud je tendr předem připravován na tělo konkrétní firmě. Střet zájmů by se měl týkat nejen politiků, ale i úředníků ovlivňujících výběrová řízení a připravujících zadávací dokumentaci.
 
Média většinou věnují pozornost jen vybraným velkým kauzám. Pozornost je ale třeba věnovat i tzv. podlimitním zakázkám, kterých loni bylo vyplaceno za 288 mld. Kč. I velké zakázky bývají často po dohodě se spřátelenou firmou rozděleny na menší kvůli menší kontrole. Informace o veřejných zakázkách jsou důležité, ale potřebné jsou také reálné termíny na zpracování nabídek a cenové audity na jejich cenovou složku. Dalším tématem je nepřiměřená ochrana obchodního tajemství v kontraktech za veřejné peníze, která znesnadňuje občanskou a politickou kontrolu. Tolik několik praktických protikorupčních opatření.
 
Rozum velí volit odpovědného hospodáře. Toho poznáme podle skutků a ne podle prázdných hesel. Naše privatizační pravice už řadu let ukázala, co dovede. Český ráj klientelismu je její dílo. Neděsme se tedy řečí o bankrotářích a dejme svým hlasem ve volbách možnost levici, aby se s touto džunglí vypořádala. Je nejvyšší čas.
 
Jiří Dolejš, poslanec a kandidát KSČM pro volby do PS PČR v Praze
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama