Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2011 9:15:41

Extremista na školství?

Extremista na školství?

Tisková zpráva poslance Jiřího Dolejše k diskusi kolem osoby L. Bátory - polemika s prezidentem V. Klausem.

Minulý týden se provalilo na ministra školství Josefa Dobeše, že hodlá dosadit za svého prvního náměstka Ladislava Bátoru, bývalého lídra kandidátky extremistické Národní strany. Připomenu, že tato strana se svého času nerozpakovala mluvit např. o „konečném řešení“ romské otázky a nebo vytvářet paramilitantní stranické uskupení, tzv. Národní gardu. A Bátora sám se chlubí svými bigotními názory, ze kterých dýchá neosvícená minulost. Např. že má raději stařičkého Františka Josefa I než reformátora Josefa II., národní pospolitost než občanskou společnost.

Když média začala vytahovat na světlo opravdu svérázné názory tohoto člověka, který měl údajně stanout ve vysoké funkci na ministerstvu školství, zastal se ho – a to docela bojovně – prezident Václav Klaus. Podle mého názoru zcela nepřiměřeně tuto diskusi přirovnal k rasově podmíněné a semitofobní hilsneriádě, ve které se na obranu nespravedlivě obviněného žida Hilsnera angažoval T.G. Masaryk.

Myslím, že v tomto případě se prezident V. Klaus zásadně mýlí. Nejde přece o samozvanou diskriminaci člověka za jeho názory (ani za jeho etnický původ). Jde o to, že je problém, aby člověk s tak extrémními názory pracoval na špičkovém místě právě na ministerstvu, pod které spadá vzdělání a výchova. On není neprávem, z rasových pohnutek, obviněn z vraždy s rituálními motivy. Pouze je kritizována jeho neúcta k občanské společnosti a to, že se mu dle jeho vlastního vyjádření protiví slova jako pokrok, ekumenismus či antidiskriminace. To už není jen konzervativní pohled na svět.

Pokud otevřeně nemluví o násilí na jiných, má na své názory, třeba i krajní, právo. Druzí ale mají právo se k nim kriticky vyjádřit. To není žádná hyperkorektnost. Aspiruje-li někdo do vysoké státní funkce, měl by být schopen podrobit se veřejnému „grilování“. A z mého pohledu jsou jeho názory opravdu na hraně. Už to, jak se negativně staví ke vštěpování znalostí mládeže o antikoncepci, je na pováženou. Různé netolerantní až xenofobní výroky také nemluví v jeho prospěch.

Mít výhrady ke jmenování takového člověka je zcela legitimní. Myslím, že ani prezident nemá právo kritické názory okřikovat a přirovnávat je k štvavým antisemitským kampaním 19. století. Nejde o svobodu slova, ale o uvážlivé obsazování vysokých funkcí. Po schválení pana Jocha do funkce poradce pro lidská práva by to byla další ukázka personální necitlivosti současné vlády. Pokud s tím má problém sám premiér Nečas, zdá se, že jemu snad alespoň zbytek určitých rozumných instinktů ještě zbyl.

Jiří DOLEJŠ, poslanec PČR za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama