Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.02.2014 11:11:15

Imigrace jako politické téma evropských voleb

Imigrace jako politické téma evropských voleb

Otevření projektu evropské integrace nebo obrana před cizí kulturní hrozbou ?

 

 Význam otázky imigrace roste jak počet migrantů roste a jak se ČR mění z čistě tranzitní země na zemi cílovou. Rysem moderní civilizace je že mobilita lidí míchá kultury. Odlišnosti je přitom třeba usmiřovat, ne potlačovat. K solidárnímu uvažování levice přitom patří i odpor k diskriminaci cizinců a etnických menšin. Odpor vůči projevům kulturní nesnášenlivosti nikdy nemůže být na okraji našeho programu. Xenofobie narůstá většinou tam, kde se problémy přistěhovalectví neřeší.

V ČR dosud je cizinců jen asi 4% populace. Migrační politice dnes věnují velkou pozornost i dosud otevřené země jako Dánsko, Holandsko či Rakousko. Multietnický charakter a přelévání obyvatelstva narůstají i v středoevropském prostoru. Proto je potřebné se i v ČR věnovat tomuto tématu a nedovolit zneužívat ho krajní pravicoví či populisty.

Lisabonská smlouva hovoří o společné imigrační politice a o řízení migračních toků. Nejde přitom o občany EU, na ty se vztahuje jedna ze základních svobod v EU, volný pohyb osob. Jde o lidi z chudších třetích zemí. Reakce na to jsou různé, restriktivně odmítavé i vstřícné.

Kandidát do evropských voleb za ČSSD Jan Keller chce snižovat migrační tlak především řešením sociálních problémů zemí, odkud k nám migranti přicházejí. Vychází z odpovědnosti Evropy za situaci v zemních zasažených důsledky kolonialismu. Eurokandidátka Úsvitu Klára Samková chce naopak prosadit, aby země EU nepřijímaly žádné imigranty. Mluvit o EU jako hermetické pevnosti, je ale extrémní úlet a neuvážlivé hraní na xenofobní notu

KSČM je pro solidární a současně věcné řešení. Tedy regulovat mezinárodní migraci ze zemí mimo EU koncepčně a s ohledem na dodržování lidských práv. Chceme efektivní azylové řízení, vízovou politiku odpovídající evropským standardům ochrany zájmu státu. Z hlediska bezpečnosti je důležitá striktní kontrola nelegální migrace a nekontrolovatelného pohybu cizinců páchajících trestnou činnost. Migrantům ze zemí mimo EU pak přidělovat pracovní povolení v rozsahu, který jsme schopni pojmout a v profesích, které jsou přínosem. ˇA stanovit jasná pravidla pro čerpání zdravotního a sociálního pojištění legálními migranty.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama