Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2010 16:49:55

Krize a důvěra lidí

Krize a důvěra lidí

V poslední době se hodně psalo o krizi. O krizi finanční, hospodářské, sociální či politické.

V krizi je ale také důvěra lidí v důstojnou perspektivu svého vlastního života. V krizi se tak ocitá samotná budoucnost.

Přitom právě o budoucnosti budeme v nadcházejících volbách rozhodovat.

Vážným rizikem těchto dní je, že věcná politická diskuse je nahrazována promyšlenou hrou na nižší instinkty. Jak v takové chvíli neudělat chybné rozhodnutí, když jsme do detailu informováni o kdejakém zástupném problému, ale z čeho a jak budeme žít, jak uchráníme svou práci a teplo domova, se nedovíme.

Samozvaní státotvorní spasitelé jen zvěstují, že nelze v nouzi natahovat dlaň, ale třeba brutálně utahovat opasky, protože drahou vlast ovinula mračna. Druzí zase slibují, až se jim od úst práší, v předtuše, že až dojde na lámání chleba, nakonec uzavřou mezi sebou nějaké dohody a plnit nebudou muset.

Těžké v takové chvíli vystačit s vírou, že zhyne starý podlý svět a že po krizi a chaosu přijde záchrana. Lepší budoucnost je možná, ale vyžaduje ne víru, nýbrž svobodný kritický rozum, který změní špatná pravidla a nabídne použitelné projekty. Krize budoucnosti musí být reflektována nejen citem, ale i rozumem. Spánek rozumu plodí nestvůry, mění masy v manipulovaný dav. Na to zejména v těchto týdnech nezapomeňme.

Jiří Dolejš, poslanec a kandidát KSČM pro volby do PS PČR v Praze
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama