Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2012 21:27:09

Musíme zvýšit daně, ale jinak

Musíme zvýšit daně, ale jinak

Na MF ČR v souvislosti s krizovým propadem ekonomiky úředníci pracují na variantách opatření, kterými by zvýšili rozpočtové příjmy (i optimistické předpovědi totiž mluví o propadu příjmů v rozsahu cca 50-60 mld korun v roce 2012).

 Média nyní počátkem roku zveřejnila o jaké další nápady na změnu daní by mělo jít. K tomu lze říci, že při konsolidaci veřejných financí KSČM už dlouhodobě prosazovala větší akcent na příjmovou stranu oproti pouhým výdajovým škrtům. Vláda tehdy na tyto návrhy neslyšela a prosazovala své pojetí daňové reformy, které mělo dále snížit daňovou kvótu (podíl vybraných daní na hrubém domácím produktu) a v konečném důsledku i vést k menšímu rozsahu přerozdělování.

V době kdy ekonomika přechází opět do recese je mobilizace příjmové strany veřejných rozpočtů mnohem obtížnější. Vláda tedy zjevně opět promeškala příležitost. Přesto platí, že k stabilizaci veřejných financí je určité zvýšení příjmů nutné. Dlouhodobě samozřejmě pomůže péče o obnovu ekonomického růstu a také o snižování daňových úniků a nedoměrků (ty se pohybují minimálně kolem 100 miliard korun).

Z krátkodobého hlediska i pro nejbližší fiskální období na léta 2012 a 2013 v době ekonomických potíží je potřebné lépe nastavit daňové povinnosti. Samozřejmě mnohem citlivěji z hlediska podpory hospodářské aktivity a investování, ale ve struktuře, které se od návrhů MF ČR v mnohém může lišit.

Především mám za nepřijatelné, aby hlavní navýšení daňového inkasa ještě letos bylo dosaženo zvýšením jednotné sazby DPH až na 19%. Tento krok má zřejmě být i východiskem pro připravovanou novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2012. Další zvyšování DPH, stejně jako spotřebních daní, by ale mohlo podvázat kupní sílu obyvatel a nebo posílit přeshraniční nákupy.

Pokud MF ČR zvažuje zvýšit silniční daň a zavést novou uhlíkovou daň, tak to je sice obecně logický krok, ale je třeba si ujasnit konkrétní nastavení, aby další zpoplatnění dopravní cesty a energií neměla v době krize nežádoucí účinky.

Vzhledem k tomu, že koncem roku prošla Parlamentem ČR spolu se zřízením tzv. jednoho inkasního místa rozsáhlá novela daně z příjmů, je zarážející, že má být vzápětí znovu novelizována. Ukazuje to na bezkoncepčnost práce vlády. Ještě loni odmítala zavést další pásma u daně z příjmu fyzických osob, nyní ustupuje a navrhuje zdanit ty nejbohatší, bohužel jen se symbolickým výnosem. KSČM zde navrhuje výraznější daňovou progresi – tato daň ostatně může ovlivnit rozpočet až v roce 2013.

MF ČR dále navrhuje zrušit zaměstnanecké paušály, které byly koncem loňského roku přijaty jako určitá kompenzace dosavadních vládních úprav daně z příjmu. Tady upozorňujeme, že daleko lépe by se mohlo státní rozpočet zhojit, kdyby bylo obnoveno zdanění dividend a přijata daň z finančních transakcí, která je navrhována i z úrovně EU. Nemělo by se zapomenout ani na evropsky srovnatelnou, ale přesto vyšší korporátní daň, zejména pro velké firmy s mnohamilionovým obratem.

MF ČR také zvažuje zvýšit majetkové daně, konkrétně u daně z převodu nemovitosti z dosavadních 3% na 5%. Majetkové daně v ČR jsou opravdu nízké, ale mělo by se jít cestou větší progrese – tedy zdanit spíše velké a často neproduktivní majetky. Znovu je nastolena otázka omezení výdajových paušálů pro OSVČ – tady je třeba si uvědomit, že pro drobné podnikatele a živnostníky to může mít existenční dopad a může je to zařadit mezi nezaměstnané.
Alternativy mobilizace příjmové stránky veřejných financí tedy jsou. Buď budou uvažované změny nadále připravovány kabinetně a prosazovány opět silou a nebo se diskuse o takto ekonomicky i politicky citlivém problému otevře. Letos je rok volební, vláda by měla myslet na to, že volič bude moci politikům brzo vystavit účet.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama