Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2010 15:57:46

Nespěchejme s eurem

Nespěchejme s eurem

Důležitější než termín přijetí je vyhnout se hospodářským a sociálním nestabilitám.

Evropská komise včera zveřejnila zprávu hodnotící plnění Konvergenčního programu ČR z  ledna 2010 s cílem konsolidovat veřejné finance a vrátit podíl deficitu státního rozpočtu ČR na HDP na 3% do roku 2013. Komise vyslovila uspokojení s rozpočtovou politikou ČR na rok 2010, ale zároveň vyslovila obavy z vývoje v dalších letech a požaduje ambicióznější omezení veřejných výdajů.

 

KSČM již při schvalování rozpočtu na rok 2010 upozorňovala, že je třeba zvýšit postupně váhu opatření na příjmové straně a to včetně progrese u příjmových a majetkových daní. Současně požadovala větší zapojení mimořádných zdrojů (dividendy podniků s vlastnickým podílem státu).

 

V dalším období bude důležitá nejen politika snižování veřejného dluhu a škrty, ale také podpora růstu a to jak prostřednictvím udržení domácí koupěschopné poptávky, tak investičními pobídkami. Chybí také větší aktivita bankovního sektoru. Bez toho nemusí vyjít předpoklady růstu ekonomiky, o které se aktuální Konvergenční program ČR opírá.

 

Snížení schodku na 3 % HDP do roku 2013 je ambiciózní a souvisí se snahou zavést euro v ČR již v roce 2015-16. Tento cíl podporuje ČSSD a Hospodářská komora ČR. KSČM vychází z toho, že s ohledem na krizi je třeba aktuálně posoudit strategii přijetí eura. Důležitější než termín přijetí je vyhnout se hospodářským a sociálním nestabilitám. To souvisí s průběhem reálného sbližování ekonomické a životní úrovně ČR s eurozónou. Konvergenční program ČR ani požadavky Evropské komise však pro to nedávají záruky.

 
autor: Jiří Dolejš, místopředseda stínové vlády KSČM pro hospodářskou politiku
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama