Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2017 19:25:33

Neztrácí stát kontrolu nad lithiem ?

Neztrácí stát kontrolu nad lithiem ?

Nepředjímají dosavadní kroky exekutivy již těžební práva k lithiu pro konkrétní zahraniční firmu? Stát by tak ztratil kontrolu nad strategickým národním bohatstvím.

Na krušnohorsku jsou pod zemí koncentrovány až 3% světových zásob vytěžitelného lithia (největší v EU). Cena tohoto kovu v posledních letech vzrostla  a strategickým i politickým tématem pro ČR se stala otázka, jak hájit zájmy českého státu. 

Surovina dokud je v zemí patří státu. Jde ovšem o její vytěžení a zpracování. Exekutiva ve věci lithia už ale učinila některé kroky. Již v roce 2010 proběhlo řízení ministerstva životního prostředí licence na geologický průzkum a to firmě Geomet, vlastněné australskými těžaři (EMH). Ta nyní vlastně blokuje lokalitu až do roku 2021 a investovala cca 300 milionů.

Klíčovou otázkou je, zda lze s licencí spojit právo na přednostní těžbu suroviny. Tuto licenci počátkem letošního roku ministerstvo životního prostředí dál prodloužilo. A schválené je i předběžné vymezení dobývacího prostoru.  V pondělí schválené memorandum mezi MPO a EMH přinejmenším otevřelo debatu na toto téma.

Text sice v duchu surovinové politiky ČR  potvrzuje podmínku zpracování lithia do průmyslové podoby na našem území.  Ukazuje ale jasně na přípravu prodeje  těžebních práv zahraničnímu investorovi. Ten by pak byl chráněn v příslušném režimu ochrany investic (s Austrálií je dohoda již z roku 1994).

Jde o to, zda stát již neztrácí   kontrolu nad dalším vývojem. Je nutné jasně pojmenovat právní stav a diskutovat jasné řešení.  V této situaci by takovým řešením mohlo být použít zvláštní zákon, který by mohla schválit sněmovna po volbách a který by ošetřil zájmy České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama