Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2010 13:01:00

Předvolební debata výrazně uhýbá od skutečných vizí

Předvolební debata výrazně uhýbá od skutečných vizí

Stanovisko Jiřího Dolejše, stínového ministra KSČM pro resort hospodářské politiky, poslance a lídra KSČM pro volby do PS PČR 2010 v Praze, k vystoupení prof. Václava Klause na jubilejním ročníku Žofínského fóra.

Lze souhlasit s prezidentem Klausem, že ze současných problémů ekonomiky ČR nás nevyvedou předvolební exhibice a lpění na jednotlivostech. Předvolební debata výrazně uhýbá od skutečných vizí a komplexních řešení a potvrzuje prohlubující se vyprazdňování politiky a nahrazování souboje myšlenek pouhým marketingem.

 
Nesouhlasím však s redukcí problému na pouhé oddlužování a jako řešení prosazovat pouhé snižování role státu a výdajové škrty. Spontánní regulace trhem není schopná řešit všechny sociální a strukturální problémy. Efektivně fungující stát musí dbát na kvalitu regulací a nezbytnou solidaritu v systému daní i veřejných služeb.

 

Jedině konkurenceschopná a rostoucí ekonomika je schopná řešit vysoké zadlužení bez negativních sociálních důsledků. Proto nezbytný střednědobý mix státní politiky oddlužení a politiky prorůstové musí být vzájemně provázán a promyšleně dávkován. Mechanicky účetní či politické účelové hledisko je cestou do pekel.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama