Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2021 13:15:16

Spekulace s emisními povolenkami způsobují sociální problémy

Spekulace s emisními povolenkami způsobují sociální problémy

Nelze pokračovat v nečinnosti vůči dění na energetickém trhu a vůči praktikám s emisními povolenkami. Stát musí omezit spekulanty a výnosy z emisních povolenek směřovat i na zmírnění dopadů vysokých cen energií,

         Emisní povolenky jsou bohužel nástroj, který se odtrhl od reálných možností energetiky i spotřebitelů. Původně vznikly na podporu zelených projektů, dnes vytváří spekulační bubliny a energetiku spíše devastují.       Začátkem loňského roku se jejich cena pohybovala kolem 20 eur za tunu koncem letošního roku překročila 90 eur za tunu. Protože je to veřejně obchodovatelný cenný papír, je dostupný i bankovním investorům.        Tak se stalo, že místo aby povolenky stimulovaly přechod na "čisté“  zdroje a technologie, nepřiměřené zisky z nich končí v soukromých bankách a fondech a staly se jakými zlatem institucionálních investorů.       Finanční spekulanti vlastně vydělávají na povinnosti firem kupovat emisní povolenky, protože kalkuluji na růst jejich cen. A  stahování povolenek ve velkém množství do rezerv tento cenový růst ještě umocňuje.      Je třeba už nemlčet k tomu, co se s evropskou a tedy i českou energetikou děje. Dnes byznys s povolenkami jako výnosnými aktivy významně zdražuje energii a přispívá k energetické chudobě. Příjmy z regulace emisí by měly mířit také na řešení negativních dopadů proměny energetiky.      Evropský systém obchodování s emisemi (ETS) znamená problém především pro silně průmyslové země.  V budoucnu chce EU vztahovat povinnost povolenek vztahovat i na dopravu a provozování budov. Tím to způsobem by pvolenky mohli mát kolem roku 2050 cenu až 400 eur za tunu.      Kritika nefunkčnosti systému  povolenek. se zaměřuje především na nabídku povolenek. Bylo by logické  vrátit povolenky v objemu mnoha miliard k jejich původnímu účelu a snížit při tom jejich cenu. Problém nevyřeší pokud drahý plyn jako fosilní palivo vyřadíme z taxonomie klimaticky závadných zdrojů.     Tlak na EU je zatím marný. Polsko už ale odvahu nemlčet našlo a Sejm žádá ukončit tyto praktiky a systém povolenek zásadně zrevidovat nebo ho ukončit. V tomhle je třeba reagovat podobně,  bez bezpečné energetiky totiž utrpí celá česká ekonomika.     Okamžité kroky musí mířit na ochranu zranitelných spotřebitelů a podniků. Systémové řešení ale leží v jiném způsobu  regulací a pobídek.  K úvaze je, že ekonomičtější nástroj než jsou emisní povolenky, může být modernizovaná ekologická daň. A konečně rehabilitovat jádro..      Seberme energii spekulantům a posilme dozor nad trhem. Nemůžeme dál mlčet před tím co dusí ekonomiku ČR  a ohrožuje tisíce českých domácností. Transformace energetiky vynucovaná přes evropský Green Deal by měla být lépe rozložená v čase a neměla by vylepšovat zisk jenom vybraných korporací.

    

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama