Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.05.2010 18:47:39

Suverenitu ČR v oblasti rozpočtové politiky budeme bránit

Suverenitu ČR v oblasti rozpočtové politiky budeme bránit

Stanovisko místopředsedy stínové vlády KSČM k návrhu EK kontrolovat národní rozpočty

Stanovisko Jiřího Dolejše, místopředsedy stínové vlády KSČM pro hospodářskou politiku a Rozpočtového výboru PS PČR, poslance a vedoucího kandidáta KSČM pro volby do PS PČR v Praze, k návrhu Evropské komise kontrolovat národní rozpočty členských zemí EU.

Ve středu 12. května 2010 zveřejnila  Evropská komise svůj nápad větší kontroly nad národními rozpočty členských zemí EU. Vede ji k tomu zjevná nefunkčnost Paktu stability EU a nedodržování tzv. Maastrichtských rozpočtových kriterií většinou zemí EU. Obavy z neudržitelnosti veřejných financí a nízké rozpočtové disciplíny zesílily v souvislosti s řeckou dlužní krizí. Tyto obavy jsou logické, protože EU není schopna účinněji koordinovat rozpočtové politiky ani po přijetí Lisabonské smlouvy.

Rozpočtové politika, tj. nastavení daňových a dalších rozpočtových příjmů a struktura rozpočtových výdajů, je výhradně v kompetenci národních států. Schvalování národních rozpočtů v Bruselu proto nepřipadá v úvahu bez zásadní změny unijního práva. KSČM bude suverenitu ČR v oblasti rozpočtové politiky bránit, protože to považuje za významný nástroj hospodářské a sociální politiky země, garantovaný kompetencemi vrcholných ústavních institucí. Nemůže se jednat o schvalování, ale jen o posuzování národních rozpočtů.

Zvláštní režim projednávání národních rozpočtů je možné diskutovat pro členské země měnové unie s tím, že tyto země přechodem na euro přišly o svoji měnovou suverenitu a rozbíhavost jejich rozpočtových politik jim může způsobovat větší potíže. Znamenalo by to ale také zpřísnění podmínek pro nové uchazeče o přijetí eura.

Pokud jde o ČR, tak chce-li se Brusel vyjadřovat k našemu státnímu rozpočtu již během procesu tvorby jeho návrhu, může to mít jen doporučující charakter a nemůže to nějak zavazovat suverénní projednávání státního rozpočtu Poslaneckou sněmovnou. ČR si může projednat a schválit vlastní pravidla pro rozpočtovou disciplínu.

Ke zkvalitnění koordinace rozpočtových politik členských zemí EU však může přispět reforma Paktu stability EU. Pro zkvalitnění tvorby rozpočtové politiky ČR navrhuje KSČM zkvalitnění a posílení závaznosti Střednědobých rozpočtových výhledů ČR s vazbou na tvorbu  Konvergenčních programů ČR a jejich projednávání Evropskou komisí.

Jiří Dolejš, místopředseda stínové vlády KSČM pro hospodářskou politiku

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama